ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών νέο κύμα ακρίβειας – Παίρνει «φωτιά» το πορτοφόλι των πολιτών

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2021, 11:17
Προ των πυλών νέο κύμα ακρίβειας – Παίρνει «φωτιά» το πορτοφόλι των πολιτών
Facebook Twitter Whatsapp

Νοικοκυριά... σε απόγνωση με τον πληθωρισμό να καταγράφει νέα άνοδο.
 

Νέο «κύμα» ακρίβειας αναμένεται στην ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς όλοι οι δείκτες συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει νέα άνοδος τιμών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα άνοδος έως 15%, την ώρα που ο πληθωρισμός «χτύπησε» ήδη ρεκόρ δεκαετίας τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, ειδική μελέτη της Κομισιόν, η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, συνοδεύεται από την εκτίμηση πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα πιάσει κορυφή το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθει κάπου την άνοιξη, χωρίς όμως να υπάρχει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα. Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Αύξηση κόστους εισαγωγών

Σε σχέση με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Κομισιόν δείχνει αύξηση του κόστους εισαγωγών στην ενέργεια κατά 33% το 2021 και κατά 18% το 2022. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας με τη σειρά της τροφοδοτεί αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία με τη σειρά της περνά στην κατανάλωση, με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία να φαντάζουν πολύ μεγάλες.

Παράλληλα, τα χαμηλότερα επιχειρηματικά κέρδη μειώνουν τις επενδύσεις, ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση.

Υψηλές τιμές ενέργειας

Η Κομισιόν καταλήγει ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 0,9 μονάδες υψηλότερα φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης, προσθέτοντας παράλληλα 1 μονάδα στον μέσο πληθωρισμό του 2022. Στο ΑΕΠ το κόστος υπολογίζεται σε 0,3 μονάδες φέτος και 0,5 μονάδες το 2022.

Άνοδος για το πετρέλαιο

Για το πετρέλαιο η Κομισιόν εκτιμά πως η μέση τιμή, από 71,6 δολάρια το βαρέλι, θα πιάσει το ανώτερο σημείο το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στα 78,9 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και στα 72,3 δολάρια το 2023. Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν γύρω στα 50 ευρώ/μεγαβατώρα την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας ξεπεράσει νωρίτερα ακόμα και τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται από μια μέση τιμή 150 ευρώ/MwH για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο να κυμανθεί στη ζώνη των 70-80 ευρώ την ερχόμενη άνοιξη. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Απρίλιο του 2020 η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 20 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το φυσικό αέριο είχε τιμή 15 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr