ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα άκρα η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωπαίων για το χρέος - Συνεδρίαση «βαρόμετρο» για έξοδο στις αγορές

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2017, 10:45 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2017, 15:31
Στα άκρα η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωπαίων για το χρέος - Συνεδρίαση «βαρόμετρο» για έξοδο στις αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Η «ασφαλιστική δικλείδα» της Κρ. Λαγκάρντ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, καθώς η νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστεί, θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Η έκθεση αναμένεται να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε χθες από την Ευρώπη, ειδικά για να λάβει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση και αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με τον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να στηρίξουν ενώπιον των μελών την πρόταση για συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά εκτός εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους που απαιτεί το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά:

  • Μειώσεις των επιτοκίων
  • Συγχώνευση των δανείων, και
  • Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις των στελεχών του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους «και πρέπει όλοι να το αποδεχθούν», διότι διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην είναι ένα κανονικό κράτος. 

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των πρακτορείων Bloomberg και Reuters, η πηγή προχώρησε και σε διευκρινίσεις για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά, καθώς το ΔΝΤ δεν εκτίθεται, όπως τονίστηκε, αφού ενώ θα εγκριθεί το ποσό (1,6 δισ. ευρώ) αυτό δεν θα εκταμιευθεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κανονικά προγράμματα. Η ασφαλιστική δικλείδα που εφευρέθηκε δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να περάσει αλώβητο και αυτή την περιπέτεια, τόνισε η πηγή, η οποία παραδέχθηκε ότι η μόνη χαμένη είναι και πάλι η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα του «ταβανιού» που τέθηκε είναι γνωστό και περιθωριακό. Η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητά το ΔΝΤ. Διότι, τόνισε η πηγή, το χρέος δεν επιτρέπεται να αυξηθεί όταν μία χώρα γνωρίζει ότι κάποια στιγμή «θα το κουρέψουν» οι δανειστές σου. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με το Πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό.

«Είναι μία κουρτίνα», τόνισε η πηγή, «που βοηθά να αναβληθεί η αναδιάρθρωση του χρέους». Υποστήριξε, όμως, ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα δοθεί λύση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις και μέσα στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση ότι θα φροντίσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απαγορεύεται η αύξηση του χρέους, αλλά δεν απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση των δανείων. Η πηγή είπε ότι συμβαίνει και το εξής οξύμωρο: Αν δοθεί τελικά η ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο θα παραχωρήσει τα 1,6 δισ. ευρώ που θα εγκριθούν σήμερα από το Δ.Σ., οπότε θα αυξηθεί και το χρέος. 

Η πηγή σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, δεν έχει τη δυνατότητα να «πειράξει» προς τα πάνω τις συντάξεις, επειδή όλα τα παραπάνω αυξάνουν το χρέος. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί την Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τόνισε η πηγή και πρόσθεσε, αναφορικά με το θέμα της «απαγόρευσης» του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Απ’ ‘οτι καταλαβαίνω το ΔΝΤ άλλαξε την διατύπωση στα τεχνικά κείμενα και απο το πλαφόν στο όριο της γενικής κυβέρνησης, έθεσε πλαφόν στο όριο της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι κάτι που φαίνεται μία απλή λεκτική αλλαγή αλλά αλλάζει ουσιαστικά τα πάντα διότι κυρίως εξαλείφει το αποθεματικό των 9,5 δισ. ευρώ».