current views are: 8

21 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:13

Η εξωδικαστική ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών- Τι σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Λύση και για τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι οι αγρότες οφειλέτες

Δημοσίευση 16:13’
αρθρο-newpost

Λύση και για τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι οι αγρότες οφειλέτες

Λύση και για τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Στόχος είναι οι αγρότες οφειλέτες να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, από ασφαλιστικά ταμεία και από πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” ,βασική προϋπόθεση για να θεωρηθούν οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα επιλέξιμοι οφειλέτες στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης είναι να συντρέχει στο πρόσωπό τους η εμπορική δραστηριότητα. 

Η ρύθμιση για τους αγρότες θα αφορά όλα τα “κόκκινα” δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Παράλληλα οι αγρότες οφειλέτες θα μπορούν , εκτός των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση , να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο και από ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση. Για να θεωρηθεί επιλέξιμος οφειλέτης , θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων , τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. 

Διευθέτηση 

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας ότι σύντομα θα επιδιωχθεί η δυνατότητα διευθέτησης οφειλών των αγροτών, με τις ίδιες προϋποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για οφειλέτες αγρότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές (αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα) .

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα εξεταστεί και η νομική ρύθμιση του θέματος αλλά και ρύθμιση οφειλών δανείων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Η λύση αυτή θα προβλέπει την δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης αγροτικής (όχι αστικής ) περιουσίας στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), για τον οποίο έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα εξειδικεύει τον ρόλο και τη δραστηριότητά του, προκειμένου να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί. 

Σε όσους ιδιοκτήτες μπορούν να αντεπεξέλθουν θα παραχωρηθεί η περφιουσία ώστε να συνεχίσουν την εκμετάλλευσή της , ενώ για όσους δεν μπορέσουν , θα αναζητηθεί η εκμετάλλευση από νέους αγρότες. 


σχετικα αρθρα