ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το 2019 το αφορολόγητο, αργούν τα αντίμετρα – Τα 21 προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2017, 18:05 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2017, 18:17
ΔΝΤ: Το 2019 το αφορολόγητο, αργούν τα αντίμετρα – Τα 21 προαπαιτούμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει η επιστολή της κυβέρνησης προς την Κρ. Λαγκάρντ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνολικά 21 νέα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ που φέρει τις υπογραφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ώστε η χώρα να πληροί τις προϋποθέσεις που βάζει το Ταμείο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα που έχει υπογραφεί.

Η επιστολή που περιλαμβάνεται στα συνοδευτικά κείμενα του προγράμματος το οποίο ενέκρινε επί της αρχής τα ξημερώματα της Παρασκευής το ΔΝΤ φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου. Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυστηρούς όρους τόσο σχετικά με τους συμβασιούχους στο δημόσιο όσο και σε παρεμβάσεις προς ιδιώτες και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα βασικότερα σημεία της επιστολής:

Στόχοι του προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα προσαρμογής του ΔΝΤ θα επικεντρώνει σε πολιτικές που θα βοηθούν στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και θα παρέχουν χώρο ώστε να κινητοποιηθεί περαιτέρω πολιτική στήριξη για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και εκμοντερνισμό της οικονομίας, ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει εντός της ζώνης του ευρώ. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης ένα πλαίσιο για τους Ευρωπαίους πιστωτές ώστε να δώσουν την ελάφρυνση χρέους με την προϋπόθεση της εφαρμογής πολιτικών ώστε να βγει η χώρα στις αγορές.

Δημοσιονομικές πολιτικές

Επικέντρωση σε εξισορροπητικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης αλλά και για μια ποιοτικότερη κοινωνική προστασία σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στόχοι: Δεσμευόμαστε πλήρως στην εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ το 2017. Για το 2018 εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πιστεύουμε πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις – μαζί με την εφαρμογή πρόσθετων καθορισμένων μέτρων για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης της κοινωνικής προστασίας- θα αποδώσουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ πιστεύει πως το πλεόνασμα αυτό θα ανέλθει στο 2,2% του ΕΠ. Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το στόχο για το 2017 και το 2018, συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι εκταμιεύσεις του ESM θα πραγματοποιηθούν στη βάση της εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών. Σε αντίθετη περίπτωση, δεσμευόμαστε να πάρουμε διορθωτικά μέτρα στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του προγράμματος.

Στόχοι για μετά το πρόγραμμα

Με βάση το στόχο για μείωση του μεγάλου άχθους χρέους, δεσμευθήκαμε σε έναν στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2020, ο οποίος θα μειωθεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα μετά το 2022, ο οποίος σύμφωνα με την αντίληψη του προσωπικού του ΔΝΤ θα φτάνει στο 1,5% του ΑΕΠ. Ως προαπαιτούμενα για την κάλυψη των στόχων, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ανάμεσα σε άλλα:

 • Μια μεταρρύθμιση στις συντάξεις που θα εφαρμοστεί το 2019 με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που εφαρμόστηκε το 2016. Παράλληλα θα παγώσει η αύξηση των συντάξεων για την περίοδο 2019 – 2022.
 • Μια μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, η οποία και διευρύνει τη φορολογική βάση. Σε αυτό το σημείο το Ταμείο εκτιμά πως η εφαρμογή της ενδεχομένως να γίνει το 2019.
 • Ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό πακέτο που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019. Μέρος του προγράμματος αφορά σε φοροαπαλλαγές, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ θα κατευθυνθεί σε μέτρα αύξησης δαπανών, στις επενδύσεις στις υποδομές και σε ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Το Ταμείο με βάση τα δικά του στοιχεία μεταθέτει για το 2023 τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και με τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα

 • Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συνολικά 21 προαπαιτούμενα, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017.
 • Νόμος για τον καθορισμό ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017-18. Διασφάλιση ότι οι μετατροπές προσωρινών σε μόνιμες θέσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σύμφωνες με το Μνημόνιο.
 • Θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην δικαιοσύνη.
 • Ολοκλήρωση ανεξάρτητης αξιολόγησης (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Έως τον Οκτώβριο του 2017

 • Ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον κεντρικό λογαριασμό χαρτοφυλακίου του Δημοσίου.

Έως τον Δεκέμβριο του 2017

 • Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων
 • Διασφάλιση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων διαθέτει κατάλληλα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Τροποποίηση του κώδικα δημόσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
 • Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς.

Έως τον Μάρτιο του 2018

 • Θέσπιση νομοθεσίας για την κωδικοποίηση και την απλούστευση της νομοθεσίας ΦΠΑ, αντιμετώπιση της απάτης.

Έως τον Ιούνιο του 2018

 • Νομοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων στέγασης, οικογενειακών και αναπηρικών παροχών αναπηρίας, εξορθολογισμός των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.
 • Εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος για την παρακολούθηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 • Καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.
 • Πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
 • Ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των συνδίκων πτώχευσης.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

 • Ολοκλήρωση από την ΤτΕ των παρεμβάσεων στις μη συστημικές τράπεζες και διασφάλιση ότι ι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.
 • Τροποποίηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

 • Ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου και νομοθέτηση παρεμβάσεων για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής για την ψήφιση της απεργίας στο 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων.
 • Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ
 • Υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων.

Έως τον Δεκέμβριο του 2017

 • Νομοθεσία για την κατάργηση των εναπομενόντων περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).

Έως τον Ιούνιο του 2018

 • Εφαρμογή των φάσεων παρακολούθησης της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων.