ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαίωσε αντί να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας ο S&P

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2017, 19:32 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2017, 20:55
Επιβεβαίωσε αντί να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας ο S&P
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν αναβάθμισε τελικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard and Poor’s όπως αναμενόταν, αλλά αρκέστηκε να βελτιώσει τις προοπτικές της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν αναβάθμισε τελικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard and Poor’s όπως αναμενόταν, αλλά αρκέστηκε να βελτιώσει τις προοπτικές της χώρας.

Ειδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στο «Β-», ενώ αναβάθμισε το outlook σε «θετικό» από «σταθερό». 

Στην ουσία, ο οίκος βάζει την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, κατά του προσεχές δωδεκάμηνο υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 33% (μία στις τρεις) ότι τελικά η πιστοληπτική ικανότητα θα αξιολογηθεί θετικότερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο S&P, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως αναλογία του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.

Το Eurogroup, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 15 Ιουλίου, συμφώνησε να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος μέσω εκταμιεύσεων που ξεπερνούν το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Κατά την άποψη της S&P, αυτή η υποστήριξη είναι πιθανόν να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος.

Όπως αναφέρει η S&P, το Eurogroup επανέλαβε την πρόθεσή του να παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω παρατάσεις στα δάνεια από τον EFSF, καθώς και να αναβάλει την εξυπηρέτηση του χρέους κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Αυτά τα δάνεια, τα οποία επισυνάφθηκαν κατά το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον μέτρα, εφόσον τεθούν σε ισχύ, θα παρατείνουν το προφίλ ωρίμανσης του ελληνικού χρέους -από τα 18 χρόνια σήμερα- και θα μειώσουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το χρεολύσιο του ελληνικού χρέους θα φτάσει το 2019 στα 13,5 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή στο 7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η S&P αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει νέο χρέος, για να εξομαλύνει την επικείμενη εξόφληση χρέους, που περιλαμβάνει τα ομόλογα που λήγουν το 2019. Από το 2018 έως το 2023, η S&P εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους θα είναι κάτω του 4% του ΑΕΠ.