ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια βιωσιμότητας - Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δημοσίευση 24 Νοεμβρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2021, 16:12
Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια βιωσιμότητας - Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Facebook Twitter Whatsapp

Το... καμπανάκι του κινδύνου χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το χρέος της χώρας μας.

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνει η Κομισιόν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως εάν η χώρα μας δεν πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το χρέος δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Όσο για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ έως το 2050, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.
 
Στη νέα έκθεση τονίζεται επίσης πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, ενώ οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί μακροπρόθεσμα στα σενάρια χαμηλής ανάπτυξης και ασφάλιστρων υψηλότερου κινδύνου.

Τα σενάρια

Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.

Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.

Τα ταμειακά αποθέματα και η διαχείριση του χρέους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως σήμερα τα ταμειακά αποθέματα παραμένουν υψηλά, κοντά στα 40 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019.

Σε σχέση με τη διαχείριση του χρέους αναφέρει πως ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ελληνικού χρέους, μετά από παρόμοια βήματα που έγιναν την άνοιξη του 2021 και νωρίτερα.

Ειδικότερα, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποπληρώσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα για δάνεια που λήγουν το 2022 και το 2023, καθώς και να προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή ανεξόφλητων δανείων 1,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τους επόμενους μήνες.

Το πακέτο αυτό έχει ισχνό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά και είναι ευπρόσδεκτο καθώς στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με την οικονομική θέση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr