ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Η προοπτική της οικονομίας μετά την πανδημία - Ανάπτυξη ή όλεθρος; - Τα τέσσερα σενάρια που «βλέπουν» οι ειδικοί

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2021, 07:51
Κορωνοϊός: Η προοπτική της οικονομίας μετά την πανδημία - Ανάπτυξη ή όλεθρος; - Τα τέσσερα σενάρια που «βλέπουν» οι ειδικοί
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό που θα συμβεί, πιθανότατα θα υπαγορευτεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνει ο ιατρικός κόσμος σχετικά με τη νέα παραλλαγή.

Τέσσερα σενάρια «βλέπει» η Goldman Sachs σε έκθεσή της για την αβέβαιη πορεία της οικονομίας μετά την νέα απειλή της μετάλλαξης Όμικρον.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ομικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, αλλά ότι το φάσμα των ιατρικών και συνεπώς οικονομικών εκβάσεων παραμένει ασυνήθιστα μεγάλο», σημείωσαν οικονομολόγοι της Goldman. Σύμφωνα με το imerisia.gr τα σενάρια είναι τα εξής:

Tα τέσσερα σενάρια

Καθοδικό σενάριο: Η Ομικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021) ή κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψη της Goldman. Για το σύνολο του 2020, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% ή 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενες

Μεγάλη πτώση: Τόσο η ένταση των συμπτωμάτων όσο και η προστασία από νοσηλεία είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι στην περίπτωση της Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ «ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι αμφιλεγόμενος».

Ανοδικό σενάριο: Η Ομικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια, οπότε η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από ό,τι στο βασικό σενάριο και ο πληθωρισμός θα είναι πιθανόν χαμηλότερος.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους των σεναρίων και της πιθανότητας ενός... λάθους συναγερμού «», ανέφεραν οι αναλυτές.

Αυτό που θα συμβεί, πρόσθεσαν, πιθανότατα θα υπαγορευτεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνει ο ιατρικός κόσμος σχετικά με τη νέα παραλλαγή της Covid, μεταξύ άλλων για το πόσο πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική είναι σε σχέση με τη Δέλτα, η οποία επικράτησε τους περασμένους μήνες χωρίς να ωθήσει τις οικονομίες ξανά σε ύφεση, σημείωσαν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr