ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν μορφή οι λογαριασμοί ρεύματος (φωτογραφίες)

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2022, 13:31
Αλλάζουν μορφή οι λογαριασμοί ρεύματος (φωτογραφίες)
Facebook Twitter Whatsapp

Θα έχουν νέα όψη από την άνοιξη με στόχο την καλύτερη κατανόηση των διαφόρων χρεώσεων και του κόστους της ενέργειας.

Νέα όψη αποκτούν οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την άνοιξη του 2022 με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό υπόδειγμα, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες παροχής ρεύματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» οι λογαριασμοί είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή θα έχουν ενιαία μορφή, ενώ αντίστοιχες αλλαγές έρχονται και στα έντυπα της αίτησης που υποβάλλουν οι καταναλωτές στις εταιρείες για προσφορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τόσο οι νέοι λογαριασμοί όσο και τα καινούργια έντυπα αιτήσεων προσφοράς εφαρμόζονται με κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε χθες η ΡΑΕ έχοντας προηγηθεί διαβούλευση με τις εταιρείες της αγοράς ενέργειας αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Αφορούν δε, τους καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση (δηλαδή νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες).Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία (υπόδειγμα που ενέκρινε η ΡΑΕ), το έντυπο χωρίζεται με αρκετά θεματικά πλαίσια τα οποία επιδιώκουν την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και τη διαφάνεια ως προς τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου που έχει επιλέξει, τις ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις αλλά και τις χρεώσεις που δεν αφορούν στην ενέργεια (όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.).

Επιπλέον στο υπόδειγμα λογαριασμού που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ υπάρχει και ξεχωριστό πλαίσιο με τη σήμανση «Υποστήριξη Καταναλωτών» όπου αναφέρονται φορείς στους οποίους οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για ενημέρωση, διευκρινίσεις και καταγγελίες (π.χ. ΡΑΕ, Συνήγορος Καταναλωτή).

«Σκοπός της τυποποίησης των Πρότυπων Εντύπων είναι η ενημέρωση των καταναλωτών με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία, τόσο πριν από τη σύναψη σύμβασης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης, όπως, επίσης, η κατανόηση του τρόπου διαμόρφωσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανόηση του κόστους που συνεπάγεται η εκάστοτε επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου και η πρόσβαση των καταναλωτών σε ενημερωμένες επιλογές συμμετέχοντας ενεργητικότερα στην αγορά», εξηγεί η ΡΑΕ αναφερόμενη στις αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών και των αιτήσεων προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε τα παραδείγματα

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr