current views are: 9

25 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση14:12

Τέλος οι φοροαπαλλαγές (και) για τα ιατρικά έξοδα!

Έρχεται και “χαράτσι” ύψους 15%-45% για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων.

Δημοσίευση 14:12’

Έρχεται και “χαράτσι” ύψους 15%-45% για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων.

Την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για ιατρικά έξοδα και την επιβολή φόρου 15%-45% επί των εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας προβλέπει ο Ν. 4472/2017, που συνοδεύει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”, καταργείται από το τρέχον φορολογικό έτος η έκπτωση 10% των δαπανών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τον φόρο εισοδήματος, ενώ επιβάλλεται φόρος 15%-45% στο ετήσιο εισόδημα από μισθώσεις τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, από την Πρωτοχρονιά του επόμενου έτους θα τεθούν σε ισχύ τα εξής μέτρα:

1) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Από το τρέχον φορολογικό έτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2017, οι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται μείωση φόρου κατά το 10$ των εξόδων ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αλλά οι εν λόγω δαπάνες θα συνυπολογίζονται και θα περιλαμβάνονται στις λοιπές δαπάνες του λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου ρων 1.900-2.100 ευρώ, την οποία δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και των φαρμακευτικών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

2)Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ ως τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 ως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ. 


σχετικα αρθρα