current views are: 7

25 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:18

Ε.Τσακαλώτος: Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δημοσίευση 15:18’

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για το ελληνικό ομόλογο.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625% εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014.

«Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δυο περιπτώσεις, αλλά νομίζω πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμό των επενδυτών που δείξανε ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση που μας δίνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα  εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει με πιο αιχμηρό ύφος αυτή την φορά την τοποθέτηση του, δηλώνοντας με νόημα: «Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα, να μην ήταν απόλυτη αποτυχία η διαπραγμάτευση, γιατί από ότι κατάλαβα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, κατάλαβαν ότι ο Moody’s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι το Standar & Poors θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξή δεν έλαβε υπόψιν τη απόφαση της Kομισιόν να μας βγάλει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Νομίζω ότι διαψεύδονται».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι το τέλος αυτό που έρχεται σήμερα, αλλά μια αρχή που τη συζητήσαμε μακριά από το φως της δημοσιότητας, με υπευθυνότητας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι ήταν καλή η αγορά, ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτό τον ικανοποιητικό τρόπο, από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο 2018 ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, έχει υποφέρει παραπάνω από του του αναλογεί και δεν το αμφισβητεί κανείς.»

Κλείνοντας αναγνώρισε πως ο λαός υπέφερε πάρα πολύ και πρόσθεσε ότι «βάλαμε το πρώτο λιθαράκι. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια».


σχετικα αρθρα