ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με 4,625% επιτόκιο - «Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2017, 23:25 / Ανανεώθηκε 26 Ιουλίου 2017, 10:09
Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με 4,625% επιτόκιο  - «Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Facebook Twitter Whatsapp

Θετικά μηνύματα από τον διεθνή Τύπο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την ομολογιακή έκδοση, με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να κινείται στο 4,625%.

Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,375% με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να ορίζεται στο 4,625%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ. Από την έκδοση οι ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο και άλλοι Έλληνες επενδυτές κάλυψαν 1,3 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. καλύφθηκε από ξένους επενδυτές.

Στην έκδοση του νέου ομολόγου συμμετείχαν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου. Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Πανηγυρισμοί από το Μαξίμου

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για το ελληνικό ομόλογο.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625% εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014.

«Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δυο περιπτώσεις, αλλά νομίζω πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμό των επενδυτών που δείξανε ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση που μας δίνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα  εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει με πιο αιχμηρό ύφος αυτή την φορά την τοποθέτηση του, δηλώνοντας με νόημα: «Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα, να μην ήταν απόλυτη αποτυχία η διαπραγμάτευση, γιατί από ότι κατάλαβα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, κατάλαβαν ότι ο Moody's μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι το Standar and Poors θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξή δεν έλαβε υπόψιν τη απόφαση της Kομισιόν να μας βγάλει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Νομίζω ότι διαψεύδονται».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι το τέλος αυτό που έρχεται σήμερα, αλλά μια αρχή που τη συζητήσαμε μακριά από το φως της δημοσιότητας, με υπευθυνότητας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι ήταν καλή η αγορά, ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτό τον ικανοποιητικό τρόπο, από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο 2018 ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, έχει υποφέρει παραπάνω από του του αναλογεί και δεν το αμφισβητεί κανείς.»

Ταυτόχρονα το Μαξίμου μέσω nonpaper έσπευσε να κάνει σύγκριση με το επιτόκιο που είχε επιτευχθεί τον Απριλίου του 2014 κάνοντας λόγο για «απόλυτη επιτυχία». Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και σημειώνουν.

«Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως «το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης διαδέχτηκε η σφοδρή επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία από την έξοδο της χώρας στις αγορές και το ακριβές ύψος του δανεισμού τα κόμματα πήραν θέση «βολής» εξαπολύοντας επίθεση.

Ναι μεν, αλλά από Σόιμπλε

 Μπορεί η Γερμανία να χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ωστόσο  έσπευσε να τονίσει ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.

Θετικά μηνύματα από τον διεθνή Τύπο

Για αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα» και παραθέτει την δήλωση του Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors κατά την οποία «Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018».

FAZ: Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).

Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Les Echos: Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα

«Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», με μεσότιτλο «ένα θετικό σημάδι για την κυβέρνηση Τσίπρα», μετά τη σημερινή επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς και η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια.

Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές, επισημαίνεται.

La Repubblica: Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014

«Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014. Τσίπρας: "τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον"», τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, με αναφορά στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014».

Η La Repubblica αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «οι επενδυτές εκτίμησαν την φερεγγυότητα μας» και πως «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και να εργασθούμε σκληρά για να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης σε ένα χρόνο».

Η εφημερίδα της Ρώμης δημοσιεύει, επίσης, την δήλωση του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά η απόφαση για τους όρους και το βάρος τους μπορεί να ληφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr