current views are: 7

1 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση17:48

Ποιοι θα πληρώνουν φτηνό ρεύμα – Αλλαγές στις χρεώσεις

Πιο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

Πιο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Πιο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ενώ αλλαγές έρχονται στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να απολαμβάνουν οι νησιώτες ίδιες τιμές σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν από τις 15 Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την εισήγησή της προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, για τα αναδρομικά ποσά τα οποία διεκδικεί η ΔΕΗ για επιπλέον ΥΚΩ που παρείχε τα έτη 2012-2016 χωρίς να τα έχει εισπράξει, για τις αλλαγές στις κλίμακες κατανάλωσης και τις αντίστοιχες χρεώσεις ΥΚΩ καθώς και τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των ευάλωτων καταναλωτών στο φθηνό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα ως προς το ΚΟΤ, όπως αναφέρουν πηγές, η ΡΑΕ αναμένεται να θέσει ως κριτήριο ένταξης σε αυτό εισοδηματικά, ύψους τραπεζικών καταθέσων αλλά και ακίνητης περιουσίας. Σήμερα ισχύουν όρια εισοδήματος και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και , ανάλογα με αυτά, δίνονται εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προωθούμενες εισηγήσεις της Αρχής περιλαμβάνουν τρεις ή τέσσερις κατηγορίες επιδοτήσεων , οι οποίες θα κυμαίνονται ανάλογα με τα προαναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία. 

Αναφορικά με τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για είσπραξη συνολικού ποσού 735.000.000 ευρώ μέσα από αναδρομικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος , ώστε να καλύψει τις πρόσθετες δαπάνες της σε ΥΚΩ που παρείχε τα έτη 2012-2016 , η Αρχή φέρεται να δικαιολογεί ποσά της τάξης των 350.000.000 -400.000.000 ευρώ. Αυτά θα κληθούν οι καταναλωτές να αποπληρώσουν σταδιακά από το 2018 έως και το 2022, με αυξήσεις. Οι μεγαλύτερες όμως θα γίνουν προς το τέλος της περιόδου , καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις θέλουν το 2021 και το 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κρήτη και τα νησιά , οπότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν μειωμένα ΥΚΩ.

Αλλαγές, όμως έρχονται και στις χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.Για την ακρίβεια οι κλίμακες κατανάλωσης θα αλλάξουν χωρίς να προστεθούν και μία ή δύο ακόμα. Επίσης, τα νοικοκυριά θα επιβαρύνονται μόνο  τις επιπλέον ποσότητες ρεύματος που καταναλώνουν όταν αλλάζουν κλίμακα. Ωστόσο, οι αντίστοιχες χρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν σε σχέση με τις ισχύουσες. 


σχετικα αρθρα