current views are: 6

10 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:30

Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρου για 600.000 φορολογούμενους

Όσοι έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, έλαβαν

Δημοσίευση 07:30’
Εφορία

Όσοι έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, έλαβαν

Όσοι έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, έλαβαν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν μάταια και είναι πολλοί. Μέχρι σήμερα, 569.602 φορολογούμενοι, των οποίων η εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, περιμένουν την επιστροφή φόρου προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ όμως ανοίγει τον δρόμο των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών, με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες επιστροφές φόρου να μείνουν στη σφαίρα της προσδοκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”.

Για ορισμένους ο συμψηφισμός μπορεί να είναι επιθυμητός. Για άλλους, μεταφράζεται σε ακύρωση της δυνατότητας που έχουν να διαχειριστούν τα νέα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται, για τη φετινή εξόφληση του φόρου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους.

Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όμως έχει βγάλει πιστωτικό σημείωμα για 955.634 φορολογούμενους, με το συνολικό προς επιστροφή ποσό στα 364,336 εκατ. ευρώ. Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ, την οποία δικαιούνται.

Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της η ΑΑΔΕ προχώρησε σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.

Έτσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι της επιστροφής φόρου έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία, η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δις. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, από Σεπτέμβριο μπορούν και πάλι να ελπίζουν σε πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού με τον φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η Εφορία.

Η πρακτική των συμψηφισμών δεν είναι καινούργια. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή φόρου εισοδήματος), η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Αν ο φορολογούμενος θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία, μπορεί να ζητήσει συμψηφισμό με δήλωσή του στη ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Πέρυσι, για παράδειγμα, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μπλόκαρε τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, αλλά επειδή ο συμψηφισμός δεν έγινε αυτεπάγγελτα και κεντρικά, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έτρεχαν στην Εφορία τους προκειμένου να ζητήσουν να «παντρευτούν» χρέη με επιστροφές. Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος, ώστε σε ορισμένες ΔΥΟ οι εφοριακοί είχαν αναγκαστεί να κλείνουν ακόμα και ραντεβού ύστερα από δέκα ημέρες, τηρώντας σειρά προτεραιότητας για τους φορολογούμενους, οι οποίοι ήθελαν αν συμψηφίσουν επιστροφές φόρου με το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ.

Πώς προκύπτει ο συμψηφισμός

Ο συμψηφισμός, με βάση τον νόμο, μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη. Σε συμψηφισμό υπόκεινται, με βάση τον νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη) καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (ΔΟΥ ή τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα Αρχή) ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Όταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής, που υφίσταται στις ΔΟΥ) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (Δημόσιο με τη στενή έννοια του όρου), ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένη οφειλή.

 


σχετικα αρθρα