ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοσχέδιο - σκούπα για εργασιακά και ασφαλιστικό

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2017, 20:42 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2017, 20:59
Νομοσχέδιο - σκούπα για εργασιακά και ασφαλιστικό
Facebook Twitter Whatsapp

Λύση στα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν  τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, φέρνει το υπουργείο Εργασίας μέσω διατάξεων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λύση στα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, φέρνει το υπουργείο Εργασίας μέσω διατάξεων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για   παρέμβαση εκτός «μνημονιακών» δεσμεύσεων, για θέματα που δεν βρίσκονται στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται, είναι αυτή που θα αποδεσμεύει την ασφάλιση από την ιδιότητα, στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται οι συγκεκριμένοι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι στην καταβολή εισφορών, στην περίπτωση που δεν έχουν εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός τους. Πρόκειται για ρύθμιση-ανάσα, καθώς μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι κλάδοι ασφαλίζουν την ιδιότητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί και νομικοί να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης, καλούμενοι χωρίς εισόδημα να καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για 3 ημέρες, σε περίπτωση που έπειτα από ελέγχους του ΣΕΠΕ διαπιστώνονται παραβάσεις. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί σύστημα συγκέντρωσης παραβάσεων, όπου θα καταγράφονται οι εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και ανάλογα θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές.

Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία καθιστά στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Με άλλη διάταξη δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιου είδους εργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό, είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο ίδιο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για την αναπηρία, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, όπως επίσης και διατάξεις για τη λειτουργία των πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία σήμερα λειτουργούν με τριμελή σύνθεση.