current views are: 9

29 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση16:50

Ποιους στέλνει ο ΕΝΦΙΑ στις ουρές της Εφορίας

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έλαβαν λανθασμένα εκκαθαριστικά

Δημοσίευση 16:50’

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έλαβαν λανθασμένα εκκαθαριστικά

Ταλαιπωρία στις ουρές της Εφορίας περιμένει τους φορολογούμενους που έλαβαν λανθασμένα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ). 

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ενώ δικαιούνται απαλλαγή, αλλά δεν έλαβαν έκπτωση 50% θα πρέπει να ζητήσουν νέα εκκαθάριση φόρου. Όπως αναφέρει η “Δημοκρατία”, το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που το χαράτσι υπολογίστηκε πάνω σε λανθασμένη φορολογητέα αξία ακινήτων. 

Ειδικότερα:

1) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο είχε υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιλογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2017. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονιικά του φορολογουμένου. 

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική άξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά, και τα 200.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

2) Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ. Εφόσον η αίτηση έγινε αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος. 


σχετικα αρθρα