current views are: 5

2 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:14

Τρίτη αξιολόγηση: Τα πρώτα μέτωπα και το χρονοδιάγραμμα στο μενού της συνάντησης Ευ. Τσακαλώτου – Π. Μοσκοβισί

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Euroworking Group

Δημοσίευση 10:14’

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Euroworking Group

Με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε στην Καθημερινή πως στη συνάντηση θα συζητηθεί «το χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες». Αυτό αφορά βασικά την τρίτη αξιολόγηση, αλλά η ίδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και πέραν αυτής, καθώς η κυβέρνηση διερευνά τις προθέσεις των θεσμών ενόψει της λήξης του μνημονίου σε έναν χρόνο από σήμερα.

Το Euroworking Group της Δευτέρας

Θα έχει προηγηθεί, τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Επίσης, στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να γίνει ενημέρωση για την πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να δρομολογηθεί στη συνέχεια η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Την Ελλάδα στο Euroworking Group θα εκπροσωπήσει ο κ. Χουλιαράκης.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, αλλά η κανονική αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή τους τοποθετείται μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 13-15 Οκτωβρίου.

Στα θέματα που αναμένεται να δυσκολέψουν την αξιολόγηση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση, συμβασιούχοι).

Κυρίως, όμως, παράγοντας κινδύνου και σε αυτήν την αξιολόγηση θα είναι το ΔΝΤ, για το οποίο οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα θέσει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και θα ζητήσει προς τούτο να αξιολογηθούν τα στοιχεία ενεργητικού τους. Κάτι το οποίο υπάρχει φόβος να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε επικίνδυνα μονοπάτια και σε μεγάλη καθυστέρηση.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μόνον αν ολοκληρωθεί εγκαίρως και με αξιοπιστία η τρίτη αξιολόγηση, θα έχει ελπίδες η κυβέρνηση να δρομολογήσει την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.


σχετικα αρθρα