ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EWG: Τρίτη αξιολόγηση «βουνό» με 95 προαπαιτούμενα - Τον Οκτώβρη η επιστροφή των θεσμών

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2017, 23:09 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2017, 08:34
EWG: Τρίτη αξιολόγηση «βουνό» με 95 προαπαιτούμενα - Τον Οκτώβρη η επιστροφή των θεσμών
Facebook Twitter Whatsapp

Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες – Στέλνει συμπληρωματικά στοιχεία η κυβέρνηση 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές ενόψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της αποψινής συνεδρίασης του EuroWorking Group

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ , οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Στο μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες της τρίτης αξιολόγησης, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τέλος, αναφορικά με την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Νωρίτερα, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες άναψαν το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

«Έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε συνέχεια του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέθεσε στοιχεία βάση των οποίων παρουσιάζεται σημαντική αύξηση κατά 343 εκατ. τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο διαμορφούμενες σε 5,43 δισ. ευρώ, από 5,092 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ,οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 3,914 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο που ανέρχονταν στα 3,840 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ειδικότερα οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων διαμορφώθηκαν σε 963 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 936 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 394 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Από τα 5,435 δισ. ευρώ:

- Τα 2,303 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων 1,521 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ .

- Τα 1,521 δισ. είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκ των οποίων 963 εκατ. είναι άμεσοι φόροι και 394 εκατ. ευρώ έμμεσοι φόροι.

Σημειώνεται ότι το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αφορούν αποκλειστικά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες εξετάζεται στο EWG.