ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος «λουκέτου» για ακόμα 13.000 επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2017, 10:52 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2017, 14:12
Κίνδυνος «λουκέτου» για ακόμα 13.000 επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους
Facebook Twitter Whatsapp

«Θηλιά» τα χρέη για τους επιχειρηματίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για πιθανό «λουκέτο» σε ακόμη 13.000 επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με τα χρέη να αποτελούν «θηλιά» για τους επιχειρηματίες. Παράλληλα, 25.500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, εκ των οποίων οι 4.100 από  μικρές επιχειρήσεις, είτε λόγω λουκέτων είτε λόγω αντικατάστασης των μόνιμων θέσεων από ελαστικές μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην αγορά.

«Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην εξαμηνιαία της έρευνα, στην οποία αποτυπώνεται το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τάση, που αποδίδεται στην παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, στην αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, στην αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), στη συσσώρευση οφειλών και στην αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%) αντανακλά το αίσθημα επιφυλακτικότητας και αναμονής των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας.

Ο αδύναμος κρίκος

Εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που μετρούν από 10 έως και 15 χρόνια παρουσίας εμφανίζονται να είναι οι πλέον ευάλωτοι κρίκοι στην αλυσίδα της αγοράς. Συνολικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσίασε κάμψη για το 57,5% των επιχειρήσεων, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου. 

Επιπλέον, ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αφού για τις δύο στις τρεις επιχειρήσεις παρατηρείται επιδείνωση. Επιπλέον η μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών ξεπερνά το 55%.

«Θηλιά» τα χρέη

Παρά τη σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων παραμένει ψηλά στην ατζέντα, με τη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις να βρίσκονται στο κόκκινο με χρέη που έχουν γίνει θηλιά.

Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερούμενες οφειλές, περίπου τρεις στις δέκα, αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών. Εξίσου υψηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία που φτάνει στο 23,8%, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 65.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση των λογαριασμών τους για οφειλές. 

Ομως δεν είναι μονάχα οι οφειλές προς την Εφορία και  τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια (15,7%) και τις δόσεις των δανείων τους (16,5%). Επίσης οφειλές προς ΔΕΚΟ εμφανίζει το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προς προμηθευτές το 15,7%. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, το 23,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Από την ίδια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το 17,5% των μικρών επιχειρήσεων οφείλει ποσό άνω των 20.000 ευρώ, που αποτελεί το κατώφλι για να μπορέσει να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ποσοστό αυτό αφορά περίπου 120.000 αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων όμως οι 59.000 αποτελούν τον βασικό πυρήνα των δυνητικών δικαιούχων να αιτηθούν ένταξη στον εξωδικαστικό. Πάντως σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 55% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν έχει όφειλες.

Γ. Καββαθάς: Ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, «καθώς τα απόνερα της κρίσης αρχίζουν δειλά να υποχωρούν, αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρα τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Κατά τον ίδιο: «Για να μπορέσει η εγχώρια αγορά να βγει από το τούνελ της παρατεταμένης στασιμότητας θα πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ΜμΕ και της ελληνικής οικονομίας, όπως η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοοικονομικών και αναπτυξιακών εργαλείων για την αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η μείωση της φορολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση των συνεργατικών σχηματισμών κ.λπ.».