ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνηγοί κεφαλών στην υπηρεσία οικονομικών εισαγγελέων - Ο νέος ΣΔΟΕ για τα μεγάλα "ψάρια"

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2017, 19:01 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2017, 22:25
Κυνηγοί κεφαλών στην υπηρεσία οικονομικών εισαγγελέων - Ο νέος ΣΔΟΕ για τα μεγάλα "ψάρια"
Facebook Twitter Whatsapp

Στα χέρια του νέου Σώματος, που θα αποτελέσει τον ελεγκτικό βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων, θα πηγαίνουν εφεξής οι εισαγγελικές παραγγελίες για τα ''μεγάλα ψάρια'', ήτοι για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, που πολλές φορές αγγίζουν το δημόσιο συμφέρον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα χέρια του νέου Σώματος, που θα αποτελέσει τον ελεγκτικό βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων, θα πηγαίνουν εφεξής οι εισαγγελικές παραγγελίες για τα ''μεγάλα ψάρια'', ήτοι για υπόθεσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, που πολλές φορές αγγίζουν το δημόσιο συμφέρον. 

Σύμφωνα με την ''Ελευθερία του Τύπου'', το πρόβλημα είναι ότι, αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και έχουν, ήδη, ψηφιστεί διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, υπάρχουν ακόμα καίρια νομικά ζητήματα που προκαλούν και τριβές με την ΑΑΔΕ. 
Η ανάγκη ενός νέου Σώματος Ράμπο αναδείχθηκε από τον τεράστιο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών, οι οποίες επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στους ''θεσμούς'', βρίσκονται σε εκκρεμότητα 2.688 εισαγγελικές παραγγελίες, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 8.118 ΑΦΜ, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι το δυναμικό της ΑΑΔΕ που ασχολείται με αυτές είναι 400 ελεγκτές, που δεν μπορούν να διενεργήσουν περισσότερους από 1.000 ελέγχους ανά έτος, είναι προφανές ότι το σύστημα έχει «κολλήσει».

Η Δομή, όπως θα ονομάζεται, θα συσταθεί σε επίπεδο αυτοτελούς διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, με ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες, με κύριο έργο τις εισαγγελικές παραγγελίες και έμφαση στις υπόθεσεις υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθεί με τουλάχιστον 200 άτομα, καθώς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ για να διαφυλαχθεί η ανεξάρτησία της, προτείνεται η τοποθέτηση προϊστάμενων και ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διαφθοράς, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την στοχοθεσία, τον συντονισμό και την εποπτεα της δομής θα είναι ο οικονομικός εισαγγελέας. 

Το βασικό σημείο τριβής με την ΑΑΔΕ είναι το πως θα γίνεται ο χειρισμός αυητών των υποθέσεων, όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος. Κατά την ΑΑΔΕ, η Δομή θα της διαβιβάζει την έκθεση ελέγχου, αλλά δεν θα είναι δεσμευτική και θα επανελέγχεται κατόπιν ''νόμιμης, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας, ιδίως σε περιπτώσεις που η έκθεση ελέγχου της Δομής αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους της ΑΑΔΕ επί των φορολογικών και τελωνειακών διατάξεων, τη νομολογία των διακστηρίων, τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και σε περίπτωση προσκόμισης νέων στοιχείων, καθώς και τη μη τήρηση της ελεγκτικής διαδικασίας και μεθόδου που θα έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ''.

Από την άλλη, οι οικονομικοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Δομή, εφόσον προκύπτει τέλεση αξιόποινων παραβάσεων, θα πρέπει να συντάσσει την προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου, εν συνεχεία να τη διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ και αυτή να προβαίνει σε οριστικό προσδιορισμό φόρου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, χωρίς δυνατότητα επανελέγχου. Αντιθέτως, όπου συντρέχει μη ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγή, ο φάκελος θα διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ και αυτή να προβαίνει σε οριστικό προσδιορισμό φόρου εντόςν αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών χωρίς δυνατότητα επανελέγχου. Αντιθέτως, όπου συντρέχει μη ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγή, ο φάκελος θα διαβιβάζετια στην ΑΑΔΕ ως απλό πληροφοριακό δελτίο για ενδεχόμενη επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr