current views are: 9

7 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:02

Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρων σε 600.000 φορολογούμενους

Πώς πληρώνεται το «χαράτσι»

Δημοσίευση 08:02’

Πώς πληρώνεται το «χαράτσι»

Τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν προς πληρωμή από πέρυσι και φέτος, με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι των επιστροφών, ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι συμψηφισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για περίπου 600.000 φορολογούμενους-δικαιούχους επιστροφών.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», βάσει του σχεδίου που εφαρμόζεται, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναγράφονται σε πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα περυσινών φορολογικών δηλώσεων αλλά δεν είχαν εξοφληθεί στους δικαιούχους μέχρι και πριν από λίγες μέρες, καθώς επίσης και επιστροφές φόρου που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, συμψηφίζονται πλέον από την ΑΑΔΕ αυτεπάγγελτα (χωρίς να το έχουν ζητήσει οι δικαιούχοι φορολογούμενοι) είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ ετών 2014-2016 που χρωστούν ακόμη οι δικαιούχοι των επιστροφών είτε με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ έτους 2017, οι οποίες βεβαιώθηκαν πρόσφατα στα ονόματά τους (με την έκδοση και την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς τους στο ΤΑΧΙSnet).

Οι… διαφορές

Τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από πέρυσι ή από φέτος οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι, αλλά δεν έχουν ακόμη εισπράξει από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αφαιρούνται (εκπίπτουν) από τα ποσά των βεβαιωμένων, στα ονόματά τους, οφειλών ΕΝΦΙΑ και, σε κάθε περίπτωση, τυχόν υπόλοιπο οφειλών ΕΝΦΙΑ που απομένει:

  • εάν αφορά τα έτη 2014-2016 και ως εκ τούτου είναι ληξιπρόθεσμο, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή να ρυθμιστεί για τμηματική καταβολή έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια» ρύθμιση του ν. 4152/2013.
  • εάν αφορά το 2017 πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στις προθεσμίες των δόσεων που έχουν απομείνει.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Ενημέρωση

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των περυσινών ή των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα πρέπει να εισέλθουν στο TAXISnet, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.aade.gr, και να μεταβούν στην εφαρμογή της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για τις βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη- οφειλές τους προς τις ΔΟΥ. 

Εκεί μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που οφείλουν, είτε τα ληξιπρόθεσμα των ετών 2014-2016 τα οποία έχουν αφήσει απλήρωτα μέχρι και φέτος είτε τα μη ληξιπρόθεσμα του τρέχοντος έτους (εφόσον δεν οφείλουν ΕΝΦΙΑ προηγούμενων ετών), έχουν μειωθεί ή μηδενιστεί λόγω του συμψηφισμού των επιστροφών φόρου, που τους χρωστούσε το Δημόσιο, με τις συγκεκριμένες οφειλές τους.

Εκείνο που πρέπει εξάλλου να γνωρίζουν, τέλος, οι φορολογούμενοι είναι ότι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου του συζύγου με οφειλές της συζύγου ή το ανάποδο δεν γίνονται. Ετσι, αν η επιστροφή προέρχεται από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος της συζύγου, αλλά ο ΕΝΦΙΑ καταλογίζεται στον ΑΦΜ του συζύγου, τότε η σύζυγος θα πρέπει να περιμένει να δει τα χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό και ο σύζυγος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.


σχετικα αρθρα