ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη Αξιολόγηση: Τέσσερις «κίτρινες κάρτες» ετοιμάζουν οι θεσμοί

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2017, 22:47 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2017, 08:01
Τρίτη Αξιολόγηση: Τέσσερις «κίτρινες κάρτες» ετοιμάζουν οι θεσμοί
Facebook Twitter Whatsapp

Απομένουν 95 προαπαιτούμενα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι καλοκαιρινές διακοπές τηρούνται με ευλάβεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν παρακολουθούσαν προσεκτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες –και όχι μόνο– της κυβέρνησης, ακόμη και το φετινό καλοκαίρι, που όλα έδειχναν ήσυχα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το «σκανάρισμα» των θεσμών εντόπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα ή σημεία προς διερεύνηση σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς, κι αυτά θα μπουν, μεταξύ άλλων, από αύριο προς συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια που φθάνουν στην Αθήνα. Τα αρμόδια υπουργεία είναι ήδη προετοιμασμένα και φιλοδοξούν να απαντήσουν με ικανοποιητικό τρόπο στις επιφυλάξεις των δανειστών. Διαφορετικά, νέα προαπαιτούμενα ή απαιτήσεις για τροποποιήσεις νόμων θα περιπλέξουν την αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει έως τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιφυλάξεις αφορούν τα εξής θέματα:

Το εργασιακό. Οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν ενθουσιάστηκαν από την τροπολογία σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής εργαζομένων, που θεωρείται βλαπτική μεταβολή και θεμελιώνει δικαιώματα διεκδικήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, ούτε και από τη συνέχειά της, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που προβλέπει χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε μια τέτοια περίπτωση. Επίσης, δεν ξέφυγε από την προσοχή τους το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση κατάθεσε ένα εργασιακό νομοσχέδιο, παρέλειψε να περιλάβει σε αυτό τις εργασιακές μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ από τη Βουλή, έχουν κάποιες αντιρρήσεις οι θεσμοί. Πηγή των θεσμών ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχουν ερωτήματα και εξετάζεται κατά πόσον είναι σύμφωνος ο νόμος με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης. Είναι άγνωστο εάν οι «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αρκούν για να αποσύρουν τις ενστάσεις τους.

Η δημόσια διοίκηση. Ερωτήματα, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώνονται, κατά τις πληροφορίες, σε σχέση με τα θέματα των συμβασιούχων, καθώς ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο (έχουν φτάσει τις 52.000 από 47.000), σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του καλοκαιριού για την προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων στην καθαριότητα. Μπορεί να έλυσε ένα θέμα προσωρινά, αλλά άνοιξε ένα άλλο. Η δεύτερη πηγή ενόχλησης των δανειστών είναι τα λεγόμενα μη μισθολογικά οφελήματα, ή επιδόματα, που προβλέφθηκαν στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και αποτελούν έμμεσες αυξήσεις μισθών, μέσω υπερωριών, εξόδων κίνησης κ.λπ.

Τα φορολογικά. Στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρονται πληροφορίες για «φοροαπαλλαγές που δεν είχαν συμφωνηθεί» και γίνεται ειδική μνεία της μείωσης από την 1η Ιουλίου του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες από το 24% στο 13%, τουλάχιστον σε κάποια είδη.

Τα κλειστά επαγγέλματα. Είναι ένα κεφάλαιο πάντα ανοικτό, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Στην τελευταία τους έρευνα οι θεσμοί εντόπισαν περιορισμούς στον τομέα των φαρμακείων, καθώς και στο πλαίσιο για τα κέντρα βραχείας νοσηλείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν εκκρεμότητες σε σχέση με το επάγγελμα των μηχανικών.

Οι ενστάσεις στα συγκεκριμένα θέματα έρχονται να προστεθούν στα αγκάθια του κυρίως «μενού» της αξιολόγησης, τα 95 προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν έως τον Δεκέμβριο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι ορισμένα από τα πιο δύσκολα της αξιολόγησης θα είναι αυτά που αφορούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εύρυθμης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την οποία, επίσης, φέρονται να έχουν διατυπώσει προβληματισμούς οι θεσμοί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr