current views are: 8

12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:14

Από Οκτώβριο οι αναδρομικές αυξήσεις και πληρωμές εισφορών του 2016

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετατίθεται το επιπρόσθετο βάρος αποπληρωμής αναδρομικών εισφορών για επικούρηση ή και εφάπαξ αλλά και εισφορών του 2016 που δεν έχουν καταβληθεί για περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους

Δημοσίευση 18:14’

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετατίθεται το επιπρόσθετο βάρος αποπληρωμής αναδρομικών εισφορών για επικούρηση ή και εφάπαξ αλλά και εισφορών του 2016 που δεν έχουν καταβληθεί για περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετατίθεται το επιπρόσθετο βάρος αποπληρωμής αναδρομικών εισφορών για επικούρηση ή και εφάπαξ αλλά και εισφορών του 2016 που δεν έχουν καταβληθεί για περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Χθες αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μόνο οι εισφορές Αυγούστου κύριας ασφάλισης για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, μεταθέτοντας για το επόμενο τρίμηνο τις πληρωμές των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ καθώς και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2016, που είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, χαμηλότερο από αυτό του 2015. Οκτώβριο και Νοέμβριο, μάλιστα, λήγει και η προθεσμία καταβολής εισφορών του παρελθόντος για σχεδόν 1 εκατ. ασφαλισμένους, αγρότες, μηχανικούς και νομικούς που είχαν πάρει παράταση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο έχει προεξοφλήσει ότι το επόμενο διάστημα οι εισπράξεις θα είναι μειωμένες, εκτιμούν όμως ότι το πρώτο 12μηνο λειτουργίας του νέου υπερφορέα μπορεί να κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό, κυρίως λόγω της καλής πορείας των εσόδων μέχρι σήμερα. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου, κατά το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος τα έσοδα ανήλθαν σε 22,3 δισ. έναντι εξόδων 21,2 δισ. ευρώ. Μετά και την απόδοση εισφορών σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 396,55 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικώς προϋπολογισμένου ελλείμματος της τάξης των 440 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι οι εισφορές των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2016, ενώ στο 1,1 δισ. ευρώ εκτιμώνται και οι εισπράξεις 7μήνου από εισφορές μη μισθωτών, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να ξεπερνά σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το 65%, όταν το 2016 ήταν 53%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών των Αύγουστο ήταν της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα να αυξάνεται κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Μείωση των εσόδων αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015, όπως γίνεται τώρα. Βέβαια, βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο, δεν θα επιστραφούν εισφορές παρά μόνο εφόσον γίνει συμψηφισμός των ποσών επιστροφής εισφορών με πιθανές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μόνο τότε κι εφόσον υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, θα μπορεί να επιστραφεί.

Να σημειωθεί ότι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο λήγουν οι διαδοχικές παρατάσεις που έδωσε ο ΕΦΚΑ στους αγρότες και τους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς για να καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, περίπου 650.000 αγρότες οφείλουν να πληρώσουν έως τον Νοέμβριο, που λήγει η παράταση, την εισφορά του β΄ εξαμήνου του 2016, παράλληλα με τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του 2017, ενώ περίπου 250.000 φαρμακοποιοί, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές πρέπει να καταβάλλουν έως 30/11 εισφορές και για το 2016. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, πρέπει εντός του Οκτωβρίου να ξεκινήσουν τις πληρωμές για αναδρομικές εισφορές των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ.


σχετικα αρθρα