ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσά» αναδρομικά: Πάνω από 35.000 ευρώ για δικαιούχους

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2022, 09:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιουνίου 2022, 09:21
«Χρυσά» αναδρομικά: Πάνω από 35.000 ευρώ για δικαιούχους
Facebook Twitter Whatsapp

Υπάρχουν δικαιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά 74 μηνών.

Αναδρομικά 74 μηνών από «χρυσάφι» που θα ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν κατηγορία συνταξιούχων.

Η ενεργοποίηση καταβολής των προσαυξήσεων που οφείλονται σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, λόγω παράλληλης ασφάλισης, φέρνει στην επιφάνεια ένα «κρυφό χρέος» του ΕΦΚΑ, που πρέπει να διαχειριστεί.

Οι υπολογισμοί εργατολόγων και σωματείων συνταξιούχων θέλουν οι δικαιούχοι αυτών των προσαυξήσεων να κυμαίνονται από 55.000 έως 85.000.

Με δεδομένο ότι η προσαύξηση, κατά μέσο όρο, μπορεί να ανέρχεται στα επίπεδα των 400 ευρώ το μήνα, αλλά και ότι μεσοσταθμικά οφείλονται 37 μήνες ασφάλισης, τότε καθίσταται σαφές ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση για τον Φορέα, μπορεί να προσεγγίσει  τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Για αυτό σύμφωνα με το workenter.gr, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι η εκκαθάριση όλων των παλαιότερων εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα πέντε μηνών, δηλαδή έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται σε λειτουργία το λογισμικό που είναι απαραίτητο, ώστε να υπολογιστούν οι χιλιάδες συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης.

Ποιους αφορα

Σε πρώτη φάση, θα απονέμονται μόνο οι συντάξεις που αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται στο εξής.

Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Σταδιακά, και ανά εβδομάδα, θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους.

Άρα, το πρόβλημα έχει ανακύψει από τον Μάιο του 2016, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν δικαιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά 74 μηνών!

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο «παλιοί» από τους συνταξιούχους που δικαιούνται ποσά λόγω προσαύξησης, μπορούν να λάβουν αναδρομικά που ίσως ξεπεράσουν ακόμα και τα 35.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr