ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Nέα ρύθμιση στο τραπέζι - Οι τυχεροί της νέας διάταξης

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιουλίου 2022, 08:47
Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Nέα ρύθμιση στο τραπέζι - Οι τυχεροί της νέας διάταξης
Facebook Twitter Whatsapp

Η νέα ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και προβλέπεται να πάρει εντός του Ιουλίου το δρόμο προς τη Βουλή, θα προβλέπει το διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24 αντί για 12 που ισχύει σήμερα.

Από τη νέα ρύθμιση οφειλών που βρίσκεται στο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με «φρέσκα» χρέη.

Παράλληλα, η ίδια  διάταξη θα προβλέπει την παραγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 10 έτη, στη βάση της απόφασης του ΣτΕ αντί για 20, μείωση που θα δώσει μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες, των οποίων τα χρέη δεν βεβαιώθηκαν εγκαίρως εντός 10ετίας.

Στη νέα διάταξη, μάλιστα, θα προβλέπεται το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση του χρόνου παραγραφής στην 5ετία, όπως ισχύει για τα χρέη προς την εφορία.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει το imerisia.gr, η νέα ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και προβλέπεται να πάρει εντός του Ιουλίου το δρόμο προς τη Βουλή, θα προβλέπει το διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24 αντί για 12 που ισχύει σήμερα. Έτσι θα εξισωθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης μεταξύ εφορίας και ταμείων, καθώς οι 24 δόσεις στην εφορία ισχύουν από το Δεκέμβριο του 2019.

Ποιοι οφελούνται

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

α) περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης.

β) περίπου 90.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α' τρίμηνο του 2022.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει χρέη ύψους 10.000 ευρώ, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει μηνιαίως 833 ευρώ, επιβάρυνση που θεωρείται μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι για να παραμείνει ενεργή η ρύθμιση του θα πρέπει να καταβάλλει ανελλιπώς και την τρέχουσα μηνιαία εισφορά.

Βεβαίως, στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι «αρρύθμιστοι» οφειλέτες των ταμείων.

Όροι υπαγωγής στη ρύθμιση

H υπαγωγή στη ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους.
Για οφειλές από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ κρίνεται από τον οικείο φορέα κοινωνικής ασφάλισης η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει επιπλέον να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και δικαιολογητικά τα οποία να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, με δαπάνες που βαραίνουν τον ίδιο.

Για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο οφειλέτης υποχρεούται πλέον των ανωτέρω να προβεί στη παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή. Η αξία της εξασφάλισης θα καθοριστεί από τον τρίτο εκτιμητή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή σε ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες δηλώσεις ασφάλισης για τα τελευταία 5 έτη.
Ποιους αφορά η παραγραφή χρεών πέραν της 10ετίας

Με τη 10ετή παραγραφή των οφειλών, στην πράξη το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που δεν βεβαιώθηκαν εγκαίρως εντός 10ετίας. Στη νέα διάταξη, μάλιστα, θα προβλέπεται το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση του χρόνου παραγραφής στην 5ετία, όπως ισχύει για τα χρέη προς την εφορία.

Στο φάσμα της παραγραφής μπαίνουν οφειλές που:

δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και
δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ).   

Το «κλειδί» είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής ξαναρχίζει και μετρά μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κ.λπ.). 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr