current views are: 8

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:25

Eurogroup: Η υπόθεση Γεωργίου υπονομεύει την εμπιστοσύνη

Στα «βαθιά» της αξιολόγησης μπαίνει η κυβέρνηση 

Δημοσίευση 12:25’

Στα «βαθιά» της αξιολόγησης μπαίνει η κυβέρνηση 

Αυστηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση της δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ έστειλε το Eurogroup στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας. Επίσης απευθύνθηκε έμμεση προειδοποίηση να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με το ιδανικό σενάριο για το κλείσιμό της να θεωρείται το τέλος του έτους.

Όπως προκύπτει από το απολογιστικό σημείωμα που συνέταξε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση των πραγμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς επίσης και για το χρονοδιάγραμμα της επερχόμενης αξιολόγησης. «Καλωσορίσαμε τις αναφορές των τεχνικών κλιμακίων που άρχισαν ήδη την αποστολή τους στην Αθήνα. Καταλήξαμε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση ιδανικά μέχρι το τέλος του χρόνου», τονίζεται στο σημείωμα.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. «Παρότι αναγνωρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών, εκφράσαμε και τις βαθιές ανησυχίες μας γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις καταδίκες του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συγκέντρωσαν μεγάλη δημοσιότητα και (σ.σ. φραστική) καταδίκη. Καταλήξαμε πως αυτές οι εξελίξεις είναι επιζήμιες για την εμπιστοσύνη των ελληνικών στατιστικών στοιχείων καθώς επίσης και προς τους ελληνικούς θεσμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ

Τα μηνύματα του Eurogroup αναμένεται να κομίσει και προσωπικά ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ που επιστρέφει στην Ελλάδα την προσεχή Δευτέρα έπειτα από 2,5 χρόνια, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένεται να διαμηνύσει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο [σ.σ. η συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 το απόγευμα] πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η τρίτη αξιολόγηση. Θα υπενθυμίζει επίσης την απόφαση του Eurogroup που προβλέπει την οποιαδήποτε λήψη μέτρων για ελάφρυνση του χρέους προς το τέλος του προγράμματος.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του αναφορικά με την έξοδο του προγράμματος χωρίς τη σύναψη νέου μνημονίου αλλά και χωρίς της καθιέρωση προληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης –«καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο- ωστόσο από πλευράς ευρωπαίων το βασικό σενάριο που κυριαρχεί είναι αυτό της ενισχυμένης εποπτείας έως ότου αποπληρωθεί του 75% του χρέους. Το σενάριο αυτό έχει διατυπωθεί τόσο από τον επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, όσο και από τον επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί

Διαβάστε την επιστολή του Ντάισελμπλουμ 


σχετικα αρθρα