ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 19:57
Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους
Facebook Twitter Whatsapp

Δημιουργήθηκαν και άλλα χρέη στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζει την τακτική δημιουργίας νέων χρεών η κυβέρνηση προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. 

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', στην πραγματικότητα, για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει δημιουργεί νέες υποχρεώσεις περίπου ύψους 1,6 ευρώ από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δηλαδή παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε χρέη ύψους 3,8 δισ. ευρώ, δημιούργησε και άλλα χρέη ύψους 6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει καταφέρει να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ από χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα).

Στο εξαιρετικά αυτό πιθανό ενδεχόμενο, το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει τη δεύτερη υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί από τους δανειστές να κατευθυνθεί στην αγορά. 

Και αυτό θα συμβεί καθώς το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι απλώς μειώνεται, αλλά διογκώνεται. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στα 6,026 δισ. ευρώ, από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 588 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψος 670 εκατ. ευρώ. 
Πάντως, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αν και δεν εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα εκταμιευθεί η υποδόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο υποστηρίζουν ότι η εκταμίευσή της μπορεί να γίνει μεταγενέστερα, μετά δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

Επίσης αναφέρουν ότι μέχρι τις 23 Οκτωβρίου θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία πληρωμών που θα έχουν γίνει μέχρι τότε, ώστε να τα κοινοποιήσουν στους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Euroworking  Group της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 3,917 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές εκτοξεύτηκαν στα 2,144 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 1,521 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
Πάντως, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα. Και αυτό καθώς στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.