ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υπερωρίες στον ΕΦΚΑ «βγάζουν» την Τρίτη 4.200 νέες συντάξεις και εκατοντάδες εφάπαξ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 10:07 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 12:50
Οι υπερωρίες στον ΕΦΚΑ «βγάζουν» την Τρίτη 4.200 νέες συντάξεις και εκατοντάδες εφάπαξ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο στόχος προφανής. Να αποδεσμεύσουν οι δανειστές μας τις αμέσως ερχόμενες ημέρες την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκε ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εκδοθούν και χορηγηθούν από τις υπηρεσίες του όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ σε δικαιούχους. 

Ο στόχος προφανής. Να αποδεσμεύσουν οι δανειστές μας τις αμέσως ερχόμενες ημέρες την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, η χορήγηση της οποίας με βάση τη δεύτερη Αξιολόγηση συναρτάται αποκλειστικά από την υποχρέωση της χώρας μας να  μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες τα οποία περιλαμβάνουν πληρωμές προμηθευτών  νοσοκομείων κλπ, έκδοση και χορήγηση εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ κλπ.

Την περασμένη εβδομάδα με επείγουσες επιστολές τους οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών) είχαν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν εθελοντικά το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου και υπερωριακά σήμερα το απόγευμα, ώστε αύριο Τρίτη (ημερομηνία ενημέρωσης και χορήγησης στοιχείων στους δανειστές) να έχουν εκκαθαριστεί όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ.

Στις επιστολές τους οι διοικήσεις των δύο Ταμείων ανέφεραν προς τους υπαλλήλους ότι «η έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερων συντάξεων και εφάπαξ τις επόμενες ημέρες επηρεάζει συνολικά όχι μόνο τη χρηματοδότηση των Ταμείων αλλά της χώρα μας», υπονοώντας την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία θα εκταμιευτεί  εφόσον πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, εφόσον τελικώς εκταμιευτεί, θα κατευθυνθεί και αυτή στην εξόφληση και άλλων εκκρεμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με συμμετοχή κατά 50% και του ίδιου του Δημοσίου με πόρους του κρατικού προυπολογισμού. 

«Αύριο (Τρίτη 10 Οκτωβρίου) θα γίνει η καταβολή 4.200 νέων κύριων συντάξεων όπως δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

«Αυτές οι συντάξεις θα καταβληθούν αύριο, αντί της 1ης Νοεμβρίου που ήταν να γίνει η καταβολή τους» ανέφερε ο κ. Μπακαλέξης και προσέθεσε: «Πλέον, από τη στιγμή που άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση στον ΕΦΚΑ υπάρχει η πρόθεση να τρέξουμε και να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς, ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν πληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις».

Σημείωσε ότι αύριο θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, ενώ εξήρε τη μεγάλη, όπως ανέφερε, οικειοθελή και χωρίς καμία υποχρεωτικότητα συμμετοχή των εργαζομένων για την επίσπευση της διαδικασίας της καταβολής των συντάξεων.

Από την πλευρά του, το ΕΤΕΑΕΠ προσδοκά να εκταμιεύσει εκατοντάδες νέα εφάπαξ τσε δικαιούχους (ωστόσο θα παραμένουν σε εκκρεμμότητα πάνω από 60.000 εφάπαξ παροχές).

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, μετά και τη συμφωνία που είχε με τους δανειστές κατά την περίοδο της δεύτερης Αξιολόγησης του προγράμματος είναι να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και ολοκλήρωση στη χορήγηση όλων των εκκρεμών κύριων, επικουρικών και εφάπαξ παροχών μέχρι τον Ιούνιο του 2018.