current views are: 3

10 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση18:55

Αξιολόγηση: Μαρτύριο σε δόσεις υπό τον φόβο του ΔΝΤ – Στις 23 Οκτωβρίου η τρόικα στην Αθήνα

Σπριντ για τα προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση 

Δημοσίευση 18:55’

Σπριντ για τα προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση 

Αξιολόγηση σε δύο δόσεις σχεδιάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με την πρώτη φάση να ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων – μόλις 15 από τα 95 έχουν ήδη γίνει πράξη – διαμορφώνουν οδικό χάρτη αξιολόγησης σε δύο φάσεις, αν όλα πάνε καλά και δεν απαιτηθεί και νέα επίσκεψη. 

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει στις 22-23 Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια περίπου δέκα ημερών. Θα έχει προηγηθεί η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στις 17-18 του μήνα. 

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», ανάλογα με την πρόοδο στα προαπαιτούμενα θα πρέπει να αναμένεται ένας νέος γύρος συζητήσεων εντός Νοεμβρίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα διευθέτησης εκκρεμοτήτων αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους. 

Ο κυβερνητικός στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θεωρείται από πηγές των δανειστών ιδιαίτερα φιλόδοξος, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται ανεδαφικός. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση πάντως φέρνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο.

Η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά με όλους τους ισχυρούς παίκτες να εκπέμπουν μηνύματα ταχείας ολοκλήρωσής της. Μια επανάληψη του περσινού σκηνικού με ατέρμονες, πολύμηνες διαπραγματεύσεις θέτει σε κίνδυνο κάθε αφήγημα εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και αυτοδύναμης χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας. Οσο το σκηνικό της τρίτης αξιολόγησης αφορά μόνο στην υλοποίηση συμφωνημένων αλλαγών – αν και με κάποια αγκάθια, όπως τα εργασιακά, οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ και το νέο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα – η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη τόσο από κυβερνητικές πηγές όσο και από πηγές των δανειστών. Εάν στο τραπέζι τεθεί ζήτημα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το σκηνικό θα αλλάξει δραστικά.

Αύριο οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Στην κατεύθυνση αυτή με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι νεότερες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει τον πήχη στο 3,57% του ΑΕΠ αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου αφορούσαν στο 2,2% του ΑΕΠ, αφήνοντας περιθώριο για απαιτήσεις δημοσιονομικών διορθώσεων πάνω από 2 δισ. ευρώ. 

Το Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αμφισβητεί τους στόχους του οικονομικού επιτελείου όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

Οι προβλέψεις του για το ΑΕΠ αναμένονται σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινούνται πολύ κοντά στις ελληνικές προβλέψεις για επέκταση της  οικονομίας κατά 1,8% φέτος και 2,4% το 2018. Για τα δημοσιονομικά, όμως, η επάνοδος της Ντέλια Βελκουλέσκου στο ελληνικό προσκήνιο κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πως δεν θα γίνει με πάταγο.


σχετικα αρθρα