ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 16:04 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 16:04
Έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στο Κοινωνικό Τιμολόγιο
Facebook Twitter Whatsapp

Όσοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα χάσουν το ΚΟΤ που σήμερα παρέχει έκπτωση μέχρι και 42% έναντι του συνηθισμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Κόβονται χιλιάδες δικαιούχοι από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα ''ΝΕΑ"', ότι μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του ΚΟΤ θα συνυπολογίζονται οι καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η ακίνητη περιουσία τους με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

«Κάνουμε το σύστημα πιο φτωχοκεντρικό. Δεν θα λαμβάνεται πλέον ως κριτήριο μόνο το εισόδημα, όπως ισχύει σήμερα, αλλά η πραγματική περιουσία κάθε δικαιούχου», εξηγούσαν χθες πηγές του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΚΟ, που σήμερα παρέχει έκπτωση έως 42% και καλύπτει 680.000 καταναλωτές, βρίσκονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπό διαμόρφωση και πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές κοινότητες που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Στην ουσία έρχεται μεγάλο ψαλίδι στους δικαιούχους του ΚΟΤ, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με αυξήσεις και καταναλωτές που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. 

Ανάμεσα σε όσους κοπούν δεν θα είναι μόνο οι εύποροι που έχουν παρεισφρήσει στο καθεστώς προστασίας των ευπαθών ομάδων εκμεταλλευόμενοι το διάτρητο σύστημα, αλλά και καταναλωτές που παρ' ότι έχουν χαμηλό εισόδημα διατηρούν περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις ή ακίνητα. 

Τα ερωτήματα επομένως είναι πολλά, όπως από ποιο ύψος καταθέσεων και πάνω θα μπαίνει ο κόφτης, που θα μπει ο πήχης της ακίνητης περιουσίας, τι θα συμβεί με ακίνητα ξενοίκιαστα που δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους κ.ο.κ. Όσοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα χάσουν το ΚΟΤ που σήμερα παρέχει έκπτωση μέχρι και 42% έναντι του συνηθισμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Το καλοκαίρι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί προς το ΥΠΕΝ τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%. Ειδικά στην κατηγορία της ανώτατης έκπτωσης, του 80%, θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα στα όρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το εξαμηνίαιο εισόδημα για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη έχει οριστεί στα 3.000 ευρώ. 

Όπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, έτσι και για αυτήν, θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.