current views are: 11

16 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση07:55

Αλλάζει ριζικά ο «χάρτης» των προνοιακών επιδομάτων

Κάθε μήνα οι πληρωμές στους δικαιούχους

Δημοσίευση 07:55’

Κάθε μήνα οι πληρωμές στους δικαιούχους

Έως το τέλος Νοεμβρίου το αργότερο θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας να έχει ολοκληρώσει νομοθετικά – όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές- τις αλλαγές στον προνοιακό χάρτη και σύμφωνα με τις οποίες καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες προνοιακά επιδόματα, ενώ θα υπάρξουν και περικοπές.

Ειδικότερα, με βάση τον οδηγό χάρτη της συμφωνίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έως τα τέλη Νοεμβρίου ο ΟΓΑ μετατρέπεται σε Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Προνοιακών Επιδομάτων αναλαμβάνοντας από 1/1/2018 την παροχή όλων των χορηγούμενων προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους μαζί με αυτά που ήδη παρέχει εδώ και χρόνια  και τα οποία αποτιμώνται σε 650 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκτός των επιδομάτων τέκνων σε 750.000 δικαιούχους, τις συντάξεις σε ανασφάλιστους υπερήλικες και το ειδικό πρόγραμμα «Δήμητρα» για τους αγρότες θα αναλάβει επίσης τη χορήγηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α) σε 280.000 δικαιούχους, τα επιδόματα των ΑΜΕΑ και τοπικά προγράμματα Δήμων.

Η μεταβίβαση του δικαιώματος  χορήγησης όλων των προνοιακών επιδομάτων από τις αρχές του νέου χρόνου στον ΟΓΑ θα συνδυαστεί και με αλλαγές στον χρόνο καταβολής τους στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Πρόνοιας είναι να δίνονται σε συγκεκριμμένη ημερομηνία κάθε μήνα και όχι ανά τρίμηνο η εξάμηνο όπως γίνεται σήμερα.

Εκτός των παραπάνω στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές είναι και η αναμόρφωση έως το τέλος του χρόνου της απονομής των συντάξεων αναπηρίας (ώστε να περιοριστούν  οι περιπώσεις αναπήρων- «μαιμού») με την εφαρμογή σε πρώτη φάση από τις αρχές του 2018 ενός πιλοτικού προγράμματος απονομής αναπηρικών συτντάξεων. 

Εξορθολογισμός θα πρέπει να υπάρξει επίσης στα χορηγούμενα επιδόματα μεταφορών (θα συνδεθούν με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου), ενώ προβλέπεται νέα νομοθεσία για τα επιδόματα στέγασης και εκπαίδευσης.

Τέλος, όσον αφορά, τα οικογενειακά επιδόματα για φέτος και του χρόνου θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες τους κατά 18,5 εκατ. ευρώ και να γίνει αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, ώστε να κατευθύνονται κυρίως υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό μεταφράζεται σε αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων το οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα είναι κοινό για τις δικαιούχες οικογένειες (καταργείται το επίδομα τρίτεκνων/πολυτέκνων) και μάλιστα θα αυξηθεί από τις αρχές του 2019 ως αντίμετρο στα δημοσιονομικά μέτρα προσαρμογής.


σχετικα αρθρα