ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν «βλέπει» καθαρή έξοδο από το μνημόνιο η JP Morgan – Το επικρατέστερο σενάριο

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2017, 17:19 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2017, 21:53
Δεν «βλέπει» καθαρή έξοδο από το μνημόνιο η JP Morgan – Το επικρατέστερο σενάριο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο οίκος παρατηρεί ότι η ροή ειδήσεων για την Ελλάδα είναι ασυνήθιστα αραιή μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την επί της αρχής έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά όχι μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας πως ακόμη και να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο, αυτό δεν θα προκαλέσει προβλήματα. 

Τρία βασικά σενάρια για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου μνημονίου έχει επεξεργαστεί η επενδυτική τράπεζα JP Morgan σε έκθεσή της.

Ο οίκος παρατηρεί ότι η ροή ειδήσεων για την Ελλάδα είναι ασυνήθιστα αραιή μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την επί της αρχής έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά όχι μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας πως ακόμη και να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο, αυτό δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Ο οίκος συνδέει τις πιθανές καθυστερήσεις με τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία που όπως υποστηρίζει θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Κάνοντας αναφορά στις εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης 2% για φέτος, η JP θεωρεί πως αυτοί θα συνεχίσουν ανεμπόδιστοι καθώς θα αποκαθίσταται η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Επίσης θεωρεί πως η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος και θα πλησιάσει τον στόχο του 3,5% του χρόνου.

Τα τρία σενάρια

Στην ανάλυση της JP κυριαρχούν τρία βασικά σενάρια: Το καλό, το «οκ» και το κακό. Το δεύτερο σενάριο το οποίο κάνει λόγο για «βρώμικη έξοδο», που συνεπάγεται πιστωτική γραμμή στήριξης και αυξημένη εποπτεία από τους δανειστές συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και συγκεκριμένα το 60%. Ως δεύτερο βασικό σενάριο, ο οίκος εξετάζει το «καλό» δίνοντας του πιθανότητες 30%.

Το αποτέλεσμα των μελλοντικών αξιολογήσεων του προγράμματος (τις οποίες ο οίκος δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά) θα γείρει την πλάστιγγα μεταξύ των δύο σεναρίων.

Το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου συγκεντρώνει 10%. Το εν λόγω σενάριο περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των παικτών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr