ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός Νοέμβρη τα προαπαιτούμενα για το Δημόσιο - «Αγκάθι» τα επιδόματα

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2017, 15:04 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2017, 08:55
Εντός Νοέμβρη τα προαπαιτούμενα για το Δημόσιο - «Αγκάθι» τα επιδόματα
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με το κουαρτέτο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση για το δημόσιο. Ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα στο μέτωπο των προνοιακών επιδομάτων, τα οποία θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων στη Δημόσια διοίκηση. 

Κλείνουν εντός του Νοέμβρη τα προαπαιτούμενα για το Δημόσιο

Για θετικό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές έκανε λόγο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά το σημερινό γύρο των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο στέλεχος διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα του υπουργείου θα έχουν κλείσει εντός του Νοεμβρίου.

«Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», επεσήμανε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ –ΜΠΕ

Σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα για τα νέα οργανογράμματα οκτώ υπουργείων και εντός του επόμενου δεκαήμερου αναμένονται και για τα υπόλοιπα. Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προσφερόμενες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις. Σημειώνεται ότι, 7- 8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Όσον αφορά στους μόνιμους γενικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.

«Ανοιχτό» το θέμα των επιδομάτων

Πάντως παραμένει ανοιχτό το «αγκάθι» των επιδομάτων. Σήμερα διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου με τους δανειστές.

Με δεδομένο πως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για την επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία – που διενεργείται ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα επιδόματα- το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018​.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

«Θα σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ»

Η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε με το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ καθώς επίσης και για τις συντάξεις χηρείας. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας πως «θα σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ίδιος αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς έτσι ώστε η κατώτατη σύνταξη χηρείας να ανέλθει στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και στα 360 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης για τη χήρα και 384 ευρώ για το παιδί χωριστά.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση για τα δημοσιονομικά, θα διεξαχθεί τελικά αύριο, Παρασκευή. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr