current views are: 5

29 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Οι πέντε φυλές των «κόκκινων» δανειοληπτών

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των κατόχων κόκκινων δανείων

Δημοσίευση 07:00’
DBRS

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των κατόχων κόκκινων δανείων

Πέντε είναι οι βασικές κατηγορίες των κατόχων κόκκινων δανείων. Όπως προκύπτει από έρευνα της PwC που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα, οι περισσότεροι κάτοχοι κόκκινων δανείων είναι οι λεγόμενοι «νοικοκύρηδες». Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50% των οφειλετών και οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν. 

Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής” θα κρίνει την επιτυχή αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων που φαίνεται να επιταχύνεται μετά τη δημιουργία των οκτώ νέων πλατφορμών διαχείρησης κόκκινων δανείων. 

Σύμφωνα με την Κώστα Μητρόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της PwC, εφόσον η ελληνική αγορά ακολουθήσει την πορεία της ιταλικής και της ισπανικής αγοράς χαρτοφυλακίων, δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ από το σύνολο των 107 δισ. είναι πιθανόν να αλλάξουν χέρια μέχρι το 2020.

Για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται μια καλή αξιολόγηση και τμηματοποίηση του χαρτοφυλακίου με βάση τις επιμέρους «φυλές» των οφειλετών.

Οι «φυλές» είναι οι εξής: 

Οι «νοικοκύρηδες» που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των δανειζόμενων.

Οι «περιστασιακά πληρώνοντες», δηλαδή οι οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα, θέλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους και περιστασιακά καταβάλουν κάποιες δόσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκει περίπου το 5% των κατόχων κόκκινων δανείων.

Οι «αναποφάσιστοι», δηλαδή εκείνοι οι οφειλέτες που δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να εξοφλήσουν ή όχι τις οφειλές τους. Η κατηγορία περιλαμβάνει το 15% του συνόλου των οφειλετών.

Οι «περιθωριακοί», που ούτε θέλουν αλλά και ούτε οιικονομικά μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι καλούν τους δανειστές ή τους κλητήρες επίδοσης αποφάσεων να «πάνε να τα πάρουν όλα», είτε από την επιχείρηση είτε από το σπίτι τους. 

Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», όσοι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα και δεν θέλουν να πληρώσουν και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των οφειλετών.


σχετικα αρθρα