current views are: 8

3 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:37

«Φωτιά» για τα νοικοκυριά τα καύσιμα και το φυσικό αέριο

Οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα μετακίνηση και θέρμανση σύμφωνα με έκθεση Διεθνούς Οργανισμού

Δημοσίευση 20:37’
Επίδομα θέρμανση

Οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα μετακίνηση και θέρμανση σύμφωνα με έκθεση Διεθνούς Οργανισμού

Φόροι και κρατικά μονοπώλια εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές ενέργειας που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για να μετακινηθούν με το όχημα τους, να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους αλλά και για να ζεσταθούν με φυσικό αέριο. 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας. 

Τα κύρια ευρήματα της παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον εκτελεστικό διευθυντή Φατίχ Μπιρόλ, τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο

Ο ΔΟΕ μπορεί να απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για την «εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα» και ιδίως στην «προσέλκυση των επενδύσεων   και στην διείσδυση των ΑΠΕ», ωστόσο οι συστάσεις του αφορούν στο άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τις χαμηλότερες τιμές καταναλωτή. 

Σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου», από τα στατιστικά στοιχεία της ΔΟΕ, που αφορούν τις τιμές 28 χωρών – μελών του στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποκαλύπτεται πως τα νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια λόγω της υπερφορολόγησης, των έμμεσων φόρων, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων και της ύπαρξης κρατικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ

Ειδικότερα η Ελλάδα έχει την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη με τη δεύτερη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Οι φόροι αντιστοιχούν στο 65% της τελικής τιμής. Στο ντίζελ κίνησης το 51% της αξίας που πληρώνουν τα νοικοκυριά πάει σε φόρους. 

Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στο φυσικό αέριο έχει επίσης η χώρα μας σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση. 

Το ποσοστό της φορολογικής επιβάρυνσης είναι μεν χαμηλό 17% ωστόσο η αγορά λιανικής είναι κλειστή και θα απελευθερωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ούτε πολύ φθηνό ούτε πολύ ακριβό είναι το ρεύμα στην Ελλάδα. 

Έχει την 11η υψηλότερη τιμή αλλά το ποσοστό των χρεώσεων και των φόρων ανέρχεται στο 32% και πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό. 

Η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά θα ήταν πολύ ακριβότερη αν δεν είχαν μπει τη διετία 2014-2016 οι ιδιώτες προμηθευτές που προκάλεσαν έναν στοιχειώδη ανταγωνισμό απέναντι στην κραταιά ΔΕΗ. 


σχετικα αρθρα