current views are: 9

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:16

Προϋπολογισμός: Πόσα αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τις αποκρατικοποιήσεις του 2018

Το ΥΠΟΙΚ προσδοκά έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, ακόμη 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά η πρώτη δόση θα καταβληθεί του χρόνου και 112 εκατ. ευρώ από δόσεις προηγούμενων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσίευση 18:16’

Το ΥΠΟΙΚ προσδοκά έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, ακόμη 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά η πρώτη δόση θα καταβληθεί του χρόνου και 112 εκατ. ευρώ από δόσεις προηγούμενων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων.

Στα 2,74 δισ. ευρώ τοποθετείται ο στόχος είσπραξης εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018.

 Το ΥΠΟΙΚ προσδοκά έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, ακόμη 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά η πρώτη δόση θα καταβληθεί του χρόνου και 112 εκατ. ευρώ από δόσεις προηγούμενων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων.

Συνολικά έχουν προχωρήσει από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ 52 αποκρατικοποιήσεις με το δημόσιο να εισπράττει έσοδα ύψους 4,74 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως έχει λαμβάνειν άλλα τόσα μέσω της οριστικής υπογραφής συμβάσεων, δόσεων, συμφωνιών για κατανομή κερδών.

Όπως αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:

  • η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείες συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ)
  • η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
  • η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου, Πύλου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου.

Για το τελευταίο διάστημα επισημαίνεται πως:

  • Ολοκληρώθηκε το 2016 ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα ύψους 45 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε το 2017.
  • Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη ολοκληρώθηκε εντός του 2017 με αντίτιμο ύψους 1.234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος των 1.234 εκατ. ευρώ, θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
  • Ολοκληρώθηκε η επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» και αναμένεται η 1η δόση εντός του 2017.
  • Ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων και εκτάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
  • Ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, οπότε και αναμένεται να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.
  • Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί το 2018.
  • Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί στις αρχές του 2018.
  • Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί το 2018.

Ειδική αναφορά γίνεται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής διαχείρισης και στοχευμένης αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη. Η πολιτική αυτή έχει ως βασικούς άξονες την καταγραφή, την προστασία και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου.

Οι δράσεις αφορούν στην καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων και Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας), στην προστασία της (αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων) και στην αξιοποίησή της (Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών- εξορθολογισμός και εξοικονόμηση δαπανών, κατεχόμενα και ανταλλάξιμα κτήματα).

Επίσης, στόχος είναι η προώθηση παρεμβάσεων για τις σχολάζουσες κληρονομιές (μέσω της υλοποίησης προγράμματος ταχείας εκκαθάρισής τους ώστε να μην παραμένουν υποθέσεις εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα), τα κληροδοτήματα και τους αιγιαλούς και τις παραλίες. Ειδικά για το τελευταίο, η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που πραγματοποιήθηκε στο 2017 για έναν μικρό αριθμό θέσεων θα επεκταθεί σε όλες τις δημοπρατούμενες θέσεις, καθώς και σε άλλα αντικείμενα προς δημοπρασία (πχ αμμοληψίες), εξετάζοντας παράλληλα τη δυνατότητα διενέργειάς τους μέσω υπάρχοντος συστήματος του υπουργείου Οικονομικών. Άμεσα έσοδα, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, μπορούν να εξασφαλισθούν από την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, που γίνεται σήμερα έναντι μικρού τιμήματος για το Δημόσιο και αφορά στις περιπτώσεις που υπογράφονται μισθωτήρια συμβόλαια, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και αμμοληψιών. Παράλληλα, στόχος είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό- παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η στόχευση θα είναι διπλή: αφενός να διασφαλίζεται η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και αφετέρου να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.


σχετικα αρθρα