current views are: 10

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:41

Γίνονται πιο ευνοϊκά τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Αλλάζουν οι κλίμακες εισοδήματος

Δημοσίευση 19:41’
αρθρο-newpost

Αλλάζουν οι κλίμακες εισοδήματος

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχωρά αύριο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε για χιλιάδες νοικοκυριά που παρότι  διέθεταν πέρυσι χαμηλά ετήσια εισοδήματα λόγω του υπολογισμού των εισοδημάτων τους από την εφορία με τεκμαρτό τρόπο θα αποκλείονταν το Δεκέμβριο  από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος η θα ελάμβαναν μικρότερο ποσό.

Ως γνωστό το ελάχιστο ποσό βάσης για τον άγαμο  για τον τεκμαρτό υπολογισμό του ετήσιου  εισοδήματος είναι 3.000 ευρώ και για το ζευγάρι 5.000 ευρώ.

Στα ελάχιστα ποσά  διαβίωσης προστίθενται από την εφορία ποσά που αντιστοιχούν στη χρήση για ακίνητα, κατοικίες, Ι.Χ κλπ με αποτέλεσμα το τεκμαρτό εισόδημα ,με βάση το οποίο εξάγεται ο φόρος εισοδήματος να είναι υψηλότερο κατά κανόνα από το δηλωθέν εισόδημα που στις περισσότερες των περιπτώσεων ,λόγω και της φοροδιαφυγής, είναι χαμηλότερο έως πολύ χαμηλότερο. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει ,ώστε να λάβουν το μέρισμα περισσότεροι δικαιούχοι να αυξήσει κατά 1.000 ευρώ και ίσως και παραπάνω την κάθε κλίμακα εισοδήματος.

Έτσι π.χ η εισοδηματική κλίμακα  που προβλέπει για μονοπρόσωπο νοικοκυριό (άνεργος κλπ) ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ  για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος ύψους 450 ευρώ αυτή θα αναπροσαρμοστεί στα έως  4.000 ευρώ η και παραπάνω.

Αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες κλίμακες εισοδήματος που έχουν οριστεί για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε έγγαμους η σε οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα.


σχετικα αρθρα