current views are: 10

24 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:05

Όργιο ατασθαλιών στο Δημόσιο: Κρυφές «αυξήσεις» 2,8 εκατ. που πρέπει να επιστραφούν

Παραδείγματα – «φωτιά» από τους ελέγχους του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 14:05’

Παραδείγματα – «φωτιά» από τους ελέγχους του ΥΠΟΙΚ

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους φαίνεται πως γράφουν κανονισμούς και νόμους αρκετά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν υπάγονται στο στενό πυρήνα του δημοσίου.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε το διάστημα από 1/7/2016-30/6/2018 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών οι ατασθαλίες, παραλείψεις και σπατάλες φαίνεται πως κυριαρχούν σε φορείς του δημοσίου που λειτουργούν υπό τη σκέπη μιας σχετικής αυτονομίας έναντι του κράτους.

Στην έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε η διεύθυνση δημοσιονομικών ελέγχων στη Βουλή απαριθμούνται πλήθος περιπτώσεων μη ορθής εφαρμογής των μισθολογικών διατάξεων σε υπαλλήλους φορέων (εννοείται ότι τους καταβάλλονταν ως μηνιαίες αποδοχές περισσότερα από αυτά που καθορίζουν οι νόμοι), αλλά και παρανομίες ή παραλείψεις άλλων κατηγοριών όπως πλημμελή τήρηση διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, καθυστερήσεις στην εκκαθάριση οφειλών, μη έκδοση οργανογραμμάτων κλπ.

Συνολικά, η διεύθυνση δημοσιονομικών ελέγχων διενήργησε 32 τακτικούς διαχειριστικούς ελέγχους σε αντίστοιχους φορείς και οργανισμούς του δημοσίου από τους οποίους προέκυψαν σημαντικά ευρήματα σε 17 από αυτούς.

Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι κατεβλήθησαν παρανόμως σε υπαλλήλους και διευθυντικό προσωπικό μέσω των μηνιαίων απολαβών τους στο χρονικό διάστημα (1/7/2016-30/6/2017) πρόσθετα ποσά ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ζητείται η επιστροφή τους.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται κονδύλι 300.000 ευρώ που χορηγήθηκε σε δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες με πάγια και έμμισθη εντολή στον ΟΣΕ με καταστρατήγηση των μισθολογικών διατάξεων.

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ και την ΕΑΒ χορηγήθηκε παρανόμως σε υπαλλήλους επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη και αντιστοιχιζόμενη με το δημόσιο ομόλογη θέση. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατεγράφη υπέρβαση του ανώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών του διευθυντή, ενώ στο ΙΚΑ δεν παρακρατούνταν από τις αποδοχές του διοικητή και υποδιοικητή του Ιδρύματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2% επί των αποδοχών τους) για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 


σχετικα αρθρα