current views are: 9

28 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:11

«Κλειδώνει» η συμφωνία με τους Θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Αισιοδοξία για staff level agreement μέχρι την Παρασκευή

Δημοσίευση 13:11’

Αισιοδοξία για staff level agreement μέχρι την Παρασκευή

Αισιόδοξος ότι την προσεχή Παρασκευή θα κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τις συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλόπολης. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και αυτά έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό. Πρόσθεσε δε, ότι για τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλισή τους.

Εξάλλου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Σταθάκης τόνιζε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις λιγνιτικές μονάδες. «Είναι κατανοητό ότι υπάρχει αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά όταν καθίσουν στο τραπέζι όλες οι πλευρές, επιδιώκουμε να γίνει ένας πολύ ειλικρινής διάλογος και να οδηγηθούμε σε σημαντικές αποφάσεις», ανέφερε ακόμη ο υπουργός, ο οποίος προτίθεται να επισκεφθεί τη Μεγαλόπολη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, για να συσκεφθεί με τους τοπικούς φορείς.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι το υπουργείο κατέθεσε και πρόταση για τον περιορισμό του ρόλου της στην αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την πρόταση, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.

Αισιοδοξία αλλά και αγκάθια

Συνολικά υπάρχει η αισιοδοξία πως η τεχνική συμφωνία με τα κλιμάκια είναι εφικτή μέχρι την Παρασκευή. Και στα εργασιακά υπάρχει πρόοδος, ενώ μένει ανοιχτό το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων καθώς επίσης και αυτό του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Χθες, στο EuroWorking Group, εκφράστηκε η βούληση για άμεση τεχνική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι» που κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις συνομιλίες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Αυτό δεν είναι άλλο από την δικαστική περιπέτεια των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ -οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία – καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνώμων. Το θέμα προκάλεσε εκνευρισμό στο χθεσινό EWG όχι μόνο στoυς εκπροσώπους των τριών κρατών μελών: Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία που έχουν τους εμπειρογνώμονες τους να αντιμετωπίζουν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και σε μία σειρά από κράτη μέλη που τόνιζαν χθες ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Η υπόθεση αυτή είχε εμποδίσει την εκταμίευση  της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τότε η ελληνική είχε διαβεβαιώσει ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες δεν θα αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη. Τώρα η απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος σχετικά με την αναίρεση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών είναι μεν απαλλακτική για τα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά αναπέμπει την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο ίδιο συμβούλιο με διαφορετική σύνθεση δικαστών.


σχετικα αρθρα