ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμφώνησαν πιστωτές – κυβέρνηση για κοινωνικές παροχές, εργασιακά, εισφορές αυτοαπασχολούμενων και συντάξεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2017, 09:01 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2017, 08:44
Τι συμφώνησαν πιστωτές – κυβέρνηση για κοινωνικές παροχές, εργασιακά, εισφορές αυτοαπασχολούμενων και συντάξεις
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Τεχνική συμφωνία επί της αρχής σε μια σειρά από ζητήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε τεχνική συμφωνία επί της αρχής σε ζητήματα που αφορούν τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, την προκήρυξη απεργιών σε επιχειρήσεις από πρωτοβάθμια σωματεία, τις μειώσεις στις συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό τους, από τις αρχές του 2019 κλπ προχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το επικαιροποιημένο κείμενο της συμφωνίας που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα προβλέπει την εφαρμογή βασικών προαπαιτούμενων της συμφωνίας του τρίτου Μνημονίου που έχουν ήδη ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά και νέες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Ειδικότερα εντός του 2018 θα πρέπει να ισχύσουν:

1)Ενιαία αρχής πληρωμής για όλες τις κοινωνικές παροχές(σήμερα χορηγούνται από τον ΟΓΑ και τους Δήμους)

2)Θα αυξηθούν στα 800 εκ. ευρώ τα ετήσια ποσά του Προϋπολογισμού μέσω των οποίων θα χορηγούνται τα προνοιακά επιδόματα, και θα είναι αυξημένα κατά 260 εκ. ευρώ από επισκόπηση δαπανών Υπουργείων.

3)Αυξάνεται το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί ,ενώ παραμένει άγνωστο εάν τελικά και πόσο θα μειωθούν τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων όπως ζητούσαν τελευταία οι θεσμοί η εάν επιβληθούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγησή τους

4)Οι αναπηρικές συντάξεις θα χορηγούνται με βάση την ικανότητα του ασθενούς να ασκήσει καθημερινές δραστηριότητες(λειτουργική αναπηρία)

5)Επανεξετάζονται οι επιδοτήσεις στις μεταφορές αστικών συγκοινωνιών για δωρεάν η μειωμένα εισιτήρια σε πολύτεκνους, στρατιωτικούς, φοιτητές κλπ

6)Ως απαρτία εργαζομένων σε μια γενική συνέλευση για την προκήρυξη απεργίας ορίζεται το 50% συν 1 επί του συνόλου των εγγεγραμμένων εργαζόμενων στο πρωτοβάθμιο σωματείο μιας επιχείρησης.

7)Καταργείται σταδιακά το 2018 και 2019 το ΕΚΑΣ και από τους υπολοίπους συνταξιούχους(280.000) που ακόμη το λαμβάνουν ώστε να εξοικονομηθούν έσοδα για την κοινωνική ασφάλιση ύψους 1,65 εκ.ευρώ.

8)Από 1/1/2019 μειώνεται για όλους τους συνταξιούχους(με εξαίρεση τον ΟΓΑ) η "προσωπική διαφορά" που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου με ταβάνι μειώσεων ποσοστό έως 18% στην κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ καταργείται το επίδομα τέκνων σε όσους συνταξιούχους χορηγείται.

9) Εως το τέλος Ιουνίου θα χορηγηθούν οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (περίπου 110.000 και 52.000 αντίστοιχα)

10) Αυξάνονται από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι καθώς θα υπολογίζονται στο μεικτό εισόδημά τους χωρίς όμως να αφαιρείται για τον υπολογισμό των νέων εισφορών το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν την προηγούμενη χρονιά όπως ισχύει σήμερα.

11)Ολοι οι ασφαλισμένοι εντάσσονται για την ιατροφαρμακευτικλή τους περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ. Οι δανειστές ωστόσο θα καταθέσουν ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εάν επιτρέπεται ορισμένα Ταμεία επαγγελματιών να λειτουργούν ως ιδιωτικοί φορείς(ΕΔΟΕΑΠ Δημοσιογράφων)

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr