ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα μείωση προσωπικού προχωρούν οι τράπεζες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2017, 11:54 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2017, 12:10
Σε νέα μείωση προσωπικού προχωρούν οι τράπεζες
Facebook Twitter Whatsapp

H Πειραιώς και η Eurobank δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα πλάνα αποχωρήσεων προσωπικού και απομένουν 700 άτομα για την πρώτη και 300 για τη δεύτερη

Πλάνα αναδιάρθρωσης με νέα μείωση του προσωπικού τους και των υποκαταστημάτων τους συντάσσουν οι διοικήσεις των τραπεζών λόγω των ψηφιακών εφαρμογών σε πλήθος συναλλαγών στη λιανική τραπεζική, αλλά και της απαίτησης των μετόχων τους για αύξηση της κερδοφορίας τους.

Αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί, λόγω του τεράστιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων, με νέα μείωση του προσωπικού τους και τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους, αλλά και με την αναδιάταξη των λειτουργικών τους αναγκών, μέσω της πώλησης τραπεζικών και μη θυγατρικών τους εταιρειών (τραπεζικές θυγατρικές στα Βαλκάνια και ασφαλιστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις).

Ήδη ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει πέσει κάτω από το όριο των 40.000 ατόμων, μετά μάλιστα το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 5.300 υπαλλήλων που εφάρμοσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τη διετία 2016 - 2017 κατόπιν έγκρισης που έλαβαν τα πλάνα αναδιάρθρωσης τα οποία υπέβαλαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Από τους 5.300 υπαλλήλους οι 4.300 έφυγαν οικειοθελώς λαμβάνοντας αποζημίωση και μπόνους ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, με ανώτατο όριο τις 170.000 ευρώ.

Πηγές των τραπεζών αναφέρουν ότι μόνο δύο τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα πλάνα αποχωρήσεων προσωπικού και απομένουν 700 άτομα για την πρώτη και 300 για τη δεύτερη, για τους οποίους θα εφαρμοστούν ατομικά προγράμματα εξόδου και όχι οριζόντια όπως ίσχυσαν για περίπου 4.300 εθελούσιες αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από τράπεζες που έγιναν στα χρόνια της κρίσης με ταυτόχρονη συρρίκνωση του δικτύου των υποκαταστημάτων τους φαίνεται ότι δεν αρκούν και στους σχεδιασμούς των τραπεζών για τα επόμενα τρία χρόνια περιλαμβάνονται άλλες 10.000 αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί δραστικά εκτός από το μισθολογικό και το λειτουργικό κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία, ενώ το 2009 ο αριθμός των τραπεζουπαλλήλων ήταν 64.150 και τα υποκαταστήματα 4.160 λόγω των προγραμμάτων εξόδου που εφαρμόστηκαν αρχικά το 2013-2014 (αποχώρησαν με εθελουσία 11.700 τραπεζοϋπάλληλοι) το προσωπικό των τραπεζών μειώθηκε το 2014 στα 43.500 άτομα και τα υποκαταστήματα στα 2.516.

Αναφορικά με τις τράπεζες αυτές από 33 ελληνικές και ξένες και 16 συνεταιριστικές που υπάγονταν στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σήμερα λόγω των συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά βίας είναι 8 τον αριθμό οι ελληνικές και ξένες και 5 οι αλλοδαπές που λειτουργούν ως συνδεδεμένα μέλη. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr