current views are: 3

7 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:38

Μ. Παναγιωτάκης: Οι βιομηχανίες να αγοράσουν λιγνιτικές μονάδες

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model), σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα αγοραπωλησιών ρεύματος με διμερή συμβόλαια.

Δημοσίευση 13:38’

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model), σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα αγοραπωλησιών ρεύματος με διμερή συμβόλαια.

Κάλεσμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ελλάδας να αγοράσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Η προτροπή-πρόσκληση του προέδρου έχει να κάνει, όπως ο ίδιος εξήγησε, με το ότι η δημόσια εταιρία δεν θα μπορεί να παίζει τον ρόλο που είχε, δηλαδή να προσφέρει στις βιομηχανίες ενέργεια με ελεγχόμενο κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model), σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα αγοραπωλησιών ρεύματος με διμερή συμβόλαια.

Οι μονάδες που πωλούνται

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις μονάδες που πρόκειται να πουληθούν και περιέγραψε πως η κατασκευή της δεύτερης μονάδας στο Μελίτη της Φλώρινας θα απαιτήσει επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ αλλά και θα δημιουργήσει 600 με 700 θέσεις εργασίας, με το άνοιγμα των ορυχείων στη Βεύη και στο Κλειδί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει η δέσμευση για παροχή τηλεθέρμανσης στην περιοχή, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο.

Σε σχέση με τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης σημείωσε ότι η πρώτη έχει ημερομηνία λήξης το 2025 και η δεύτερη το 2032-2033. Διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και θα συνεχιστεί η τηλεθέρμανση.

Αναφορικά με τον σταθμό του Αμυνταίου σημείωσε πως η ΔEH μαζί με συνέταιρο θα ανακαινίσει και θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τις μονάδες του.


σχετικα αρθρα