ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ για έξι μήνες σε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2017, 17:11 / Ανανεώθηκε 19 Δεκεμβρίου 2017, 18:30
ΥΠΟΙΚ: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ για έξι μήνες σε νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσης προαναγγέλλεται το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία δέχονται έντονες πιέσεις λόγω του προσφυγικού, όπως προκύπτει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς για παράταση του του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα, το ΥΠΟΙΚ προαναγγέλλει και την ανάπτυξη Παρατηρητήριου Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr