current views are: 12

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση06:26

Εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ: Ολοταχώς προς πτώχευση και παύση πληρωμών – Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Δημοσίευση 06:26’
αρθρο-newpost

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Εν μέσω θυελλώδους συνεδρίασης σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ έλαβε την απόφαση να αρχίσει παύση πληρωμών, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ενδεχόμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας, ενώ στην ίδια συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη ειδικά σε θέματα πτωχεύσεων, ελήφθη η απόφαση να προετοιμαστεί η διαδικασία ένταξης της επιχείρησης σε καθεστώς αναγκαστικής πτώχευσης.

«Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας. 

Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του. Η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013, μέσω της εταιρείας Donskoy Tabak.

Κρίσιμη ημέρα η αυριανή

Πηγές της εταιρείας δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της.

Παρότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητά -κατά τις ίδιες πηγές- την άμεση άρση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ενάντια στην προαναφερθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Εργαζόμενοι – μέτοχοι: Αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση

Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη), διεκδικεί ακόμη τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος. Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Εργαζόμενοι: Προσβλέπουμε πλέον στη Δικαιοσύνη

Θέση για τις εξελίξεις γύρω από την προωθούμενη πτώχευση της ΣΕΚΑΠ έπειτα από το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ, πήραν οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας, που δεν είναι μέτοχοι σε αυτήν.

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως προσβλέπουν στη Δικαιοσύνη για τη δικαίωση της εταιρείας, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι άδικο για τον λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009 να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρείας, την οικονομία και το μέλλον.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν με σθένος «την αδιάκοπη λειτουργία της στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους».

«Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε στο πλευρό μας όλη την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες αυτής οι οποίοι αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία της. Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και δώσει ελπίδα σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορικής πορείας της Ελλάδος» αναφέρουν.

Ξάνθη: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ

Έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. «Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο “μηδέν”, φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (…) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Ομολογία Γ. Αμανατίδη: Ψηφίσαμε τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη

Στον απόηχο της υπόθεσης της ΣΕΚΑΠ και του ανοιχτού ενδεχομένου για πτώχευση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, αποκάλυψε πως στην ουσία πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία, ειδικά για τον επιχειρηματία Ι. Σαββίδη.

Η αποκάλυψη έγινε κατά την διάρκεια της συνομιλία για το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ και την πιθανότητα πτώχευσης: «Δεν θα πάει προς τα εκεί. Είναι μια ιστορία που έρχεται από πιο παλιά. Η εμπλοκή αυτή μπορεί και πρέπει να λυθεί.  Εδώ είναι κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να δούμε. Μάλιστα είχαμε φέρει ρύθμιση στη Βουλή. Η τροπολογία για τα πρόστιμα στη Βουλή αφορούσε και τον κ. Σαββίδη. Ασχολούμαστε πολύ με αυτό το θέμα και πρέπει να λυθεί γιατί αφορά 170 εργαζόμενους».


σχετικα αρθρα