current views are: 10

12 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:23

Από την 1η Μαΐου ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο – Ευ. Τσακαλώτος: Δεν αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών

Δημοσίευση 16:23’

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών

Κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο –όπως αναμενόταν- η τροπολογία για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων και για χρέη προς το Δημόσιο.

Η διάταξη προβλέπει πως από την 1η Μαΐου, η φορολογική διοίκηση θα προχωράει μόνο σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται όχι μόνο για τα χρέη προς την εφορία αλλά και για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. 

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο ορίζει την 21η Φεβρουαρίου ως την ημερομηνία που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κ.τλ.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται στις 40 οι ημέρες προθεσμίας για την κοινοποίηση του προγράμματος πλειστηριασμού στον οφειλέτη και τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες αλλά θα είναι ακίνητα φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβαση του στη Βουλή, διευκρίνισε πως «ό,τι κάνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων τώρα, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες προτεραιότητες, με τα ίδια φίλτρα τώρα θα το κάνει ηλεκτρονικά. Τίποτα δεν αλλάζει».

Εξάλλου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη κατοικία και μοναδική κατοικία και αυτό ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο).

Επίσης, η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.

Σημειώνεται ότι για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων που θα βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί η Εφορία θα χρησιμοποιηθεί η ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διενεργούνται σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών.

Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.
  • Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.
  • Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία


σχετικα αρθρα