ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «Εβδομάδα των Παθών» για την ολοκλήρωση της Γ’ Αξιολόγησης - Τα προαπαιτούμενα και οι δεσμεύσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2018, 23:54 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2018, 23:54
Η «Εβδομάδα των Παθών» για την ολοκλήρωση της Γ’ Αξιολόγησης - Τα προαπαιτούμενα και οι δεσμεύσεις
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Αγώνας δρόμου πριν από το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τη Βουλή που ψήφισε σήμερα, Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο με τα 50 προαπαιτούμενα ανοίγει ο κύκλος των ενεργειών και διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρώσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, ώστε να λάβει την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup την πολιτική έγκριση για την ολοκλήρωση της τρίτης Αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης που θα κυμανθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.

Εκτός από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή η κυβέρνηση οφείλει ακόμη εντός της εβδομάδας να κλείσει άλλα 30 «καυτά» προαπαιτούμενα (για την ενέργεια κλπ) μέσω υπουργικών αποφάσεων, τροπολογιών και εγκυκλίων. Εφόσον όλα τρέξουν κανονικά λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο, την ερχόμενη Δευτέρα, των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα προηγηθεί έκτακτο Euro Working Group, το οποίο θα εγκρίνει την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση και ο Διοικητρής της Τράπεζας της Ελλάδος θα αποστείλουν στο ΔΝΤ τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση των επικαιροποιημένων δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Από την πλευρά τους, εντός της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας αναφορικά με τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής έγκρισης της τρίτης Αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον κατανομή των χρημάτων από την δόση των 6,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τοκοχρεολυτικών δόσεων, το 1,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι ασφαλείας», που ετοιμάζει η χώρας μας πριν βγει, μετά τον Αύγουστο, στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Εφόσον όλα τρέξουν με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό αυτό που απομένει πλέον είναι το κλείσιμο έως το Μάιο της τέταρτης και τελευταίας Αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η έναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, και το crash test της εξόδου στις αγορές με την έκδοση 7ετούς, 2ετούς και 10ετούς ομολόγου

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις