ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προληπτική γραμμή μετά τη λήξη του προγράμματος θέλουν οι Γερμανοί

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 15:23 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2018, 17:06
Προληπτική γραμμή μετά τη λήξη του προγράμματος θέλουν οι Γερμανοί
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα της Ελλάδας, λέει το Βερολίνο 

Με την τρίτη αξιολόγηση να βαίνει προς το τέλος της, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ετοιμάζονται για την τελική ευθεία προς την λήξη του προγράμματος προσαρμογής η οποία τοποθετείται για τον Αύγουστο. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι «παίχτες» του ελληνικού ζητήματος ανοίγουν σιγά – σιγά τα χαρτιά τους και αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους, ως προς το πώς θα είναι η μεταμνημονιακή εποχή για τη χώρα μας.

Παρότι στη Γερμανία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση – καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη- οι οικονομικοί παράγοντες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (Bundesbank), φαίνεται να έχουν κατασταλάξει σε μια λύση υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το Βήμα, οι οποίες έρχονται μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Σουρνάρα, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και στο προεδρείο του ΣΕΒ, τη Δευτέρα, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε μεταξύ  άλλων, την ανάγκη για ένα πλέγμα προστασίας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το οποίο θα ενισχύει της αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και θα διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες για την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κατά τις ίδιες πηγές πάντως, οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν πως τον τελικό λόγο στις αποφάσεις θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω αίτημα διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εισήγησή του στο ίδιο γεύμα, στο πλαίσιο της παρουσίασης που έκανε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της.

Η προληπτική γραμμή και το waiver για τα ελληνικά ομόλογα είχαν βρεθεί νωρίτερα και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα το Βήμα, ο εκπρόσωπος της Ευρωτράπεζας μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας του μνημονίου, ώστε να μην επηρεαστεί το χρηματοδοτικό πλάνο των εγχώριων τραπεζών, αλλά και για να γίνει πιο ομαλά η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς την επιστροφή της αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των εγγυήσεων που διαθέτουν για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καταφύγουν εκ νέου στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), τα δάνεια του οποίου θεωρούνται αρκετά ακριβά. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αυτήν τη στιγμή χρηματοδοτούνται από την Ευρωτράπεζα με ρευστότητα περί τα 15 δισ. ευρώ που λαμβάνεται με μηδενικό επιτόκιο, ενώ ο δανεισμός από τον ELA βρίσκεται λίγο κάτω από τα 20 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 1,5%.