ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2018, 15:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2018, 15:00
Στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Αγώνας να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν την 22α Ιανουαρίου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην κορυφή της ατζέντας του προσεχούς Eurogoup της 22ας Ιανουαρίου [πρώτο της χρονιάς, αλλά και το πρώτο που θα προεδρεύει ο νέος πρόεδρος Μάριο Σεντένο], θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα, έπειτα και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα για την εκταμίευση της δόσης που τελικά έχει οριστεί στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το EG, είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών. Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα.

Πριν από το Eurogroup πρόκειται να γίνει έκτακτο Euro Working Group, στο οποίο θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής. Το EWG θα κρίνει το χρόνο αλλά και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης.

Έπειτα και από την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα επιταχύνει το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με στόχο την άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σκοπεύει να προσθέσει στο «μαξιλαράκι» ρευστότητας για την περίοδο μετά το μνημόνιο. Ο χρόνος ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, αλλά σίγουρα αυτό θα γίνει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και αφού ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Τα βήματα μέχρι το Eurogroup

Εντός της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας αναφορικά με τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής έγκρισης της τρίτης Αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον κατανομή των χρημάτων από την δόση των 6,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τοκοχρεολυτικών δόσεων, το 1,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι ασφαλείας», που ετοιμάζει η χώρας μας πριν βγει, μετά τον Αύγουστο, στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr