ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε υποδόσεις η εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2018, 16:48 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2018, 17:51
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε υποδόσεις η εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ
Η εντυπωσιακή ανακαίνιση στην αίθουσα του Eurogroup
Facebook Twitter Whatsapp

«Θέμα της Ελλάδας το εάν θα αιτηθεί πιστοληπτική γραμμή»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το εάν θα αιτηθεί μετά τη λήξη του μνημονίου – τον Αύγουστο- προληπτική γραμμή πίστωσης, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο αίτημα, επομένως «δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε επ αυτού». Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει παροτρύνει την Αθήνα να εξετάσει ενδιάμεσο πρόγραμμα, ώστε να θωρακίσει το κόστος δανεισμού της χώρας κατά την επάνοδο στις αγορές και για να προστατεύσει τα ελληνικά ομόλογα που σήμερα, ελέω Μνημονίου, γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα υπάρξει ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια. Όπως επισήμανε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

Η ίδια πηγή εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τη δόση να ανέρχεται σε 6 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, και που η οποία θα μπορούσε να εκταμιευθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δεν απέκλεισε, η εκταμίευση να γίνει σε υποδόσεις.

Ο αξιωματούχος μάλιστα επαίνεσε την κυβέρνηση για το ομαλό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και πνεύμα συνεργασίας, ενώ τόνισε σε αιχμηρούς τόνους: «Εάν αυτό συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν θα καθόμασταν εδώ». 

Η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να είναι έτοιμη ως αύριο, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως προς την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ως μήνας «κλειδί» θεωρείται ο Ιούνιος, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr