current views are: 8

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση08:57

«Σπαζοκεφαλιά» η μεταμνημονιακή εποχή: Επιβεβλημένη η ενισχυμένη επιτήρηση – Άλυτος γρίφος η συμμετοχή του ΔΝΤ

«Σαλαμοποίηση» της δόσης δείχνουν οι Βρυξέλλες 

Δημοσίευση 08:57’

«Σαλαμοποίηση» της δόσης δείχνουν οι Βρυξέλλες 

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπάρχει και το θέμα της αξιολόγησης και του τέλους του προγράμματος, όπου κυβέρνηση και θεσμοί εργάζονται πυρετωδώς. Έπειτα και από την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, την ώρα που η εκκρεμότητα με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει ορθάνοιχτη.

Εκ των πραγμάτων, λόγω και των εξελίξεων, το Ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα εξετάσει τα επόμενα βήματα για την εκταμίευση της δόσης που τελικά έχει οριστεί στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το EG, είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών. Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα.

Πριν από το Eurogroup πρόκειται να γίνει έκτακτο Euro Working Group, στο οποίο θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής. Το EWG θα κρίνει το χρόνο αλλά και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης.

Όπως διευκρίνισε, χτες, Πέμπτη, πηγή της ευρωζώνης, η δόση δεν αποκλείεται να εκταμιευθεί σε υποδόσεις, προς τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κατανομή των χρημάτων, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τοκοχρεολυτικών δόσεων, το 1,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι ασφαλείας», που ετοιμάζει η χώρα μας πριν βγει, μετά τον Αύγουστο, στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, έπειτα και από την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιταχύνει το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με στόχο την άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να προσθέσει στο αποθεματικό ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο.

Πέραν αυτού, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση η  λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων. Ο αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ανοιχτή η εκκρεμότητα του ΔΝΤ

Πάντως, παρότι η αξιολόγηση έκλεισε σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες, η εκκρεμότητα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει ορθάνοιχτη. Το Ταμείο, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, επέμεινε στη θέση του για ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όπως επεσήμανε, το Ταμείο θα συνεδριάσει εκ νέου ώστε να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι το πρόγραμμα για την Ελλάδα [stand by arrangement], και υποστήριξε πως οι τελικές αποφάσεις βασίζονται σε δύο σκέλη: Τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες γίνεται πρόοδος και στην αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο θα το καταστήσει βιώσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σόκου, αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα

Η τέταρτη αξιολόγηση και η μεταμνημονιακή εποχή

Καθώς λοιπόν οι διαδικασίες προχωρούν τάχιστα, θεσμοί και κυβέρνηση κοιτούν πλέον τη τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο. Σε αυτή περιλαμβάνεται η τέταρτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ως μήνας «κλειδί» θεωρείται ο Ιούνιος, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ως προς το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποχής, ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τόνισε εφόσον δεν υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς Αθήνας για προληπτικό πρόγραμμα – όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος– τότε δεν υφίσταται τέτοια συζήτηση. Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα θα ισχύσει ότι και για τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα: Ενισχυμένη εποπτεία δηλαδή από τους πιστωτές, έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας.

Πάντως, όπως υποστήριξε ο ίδιος, , η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.


σχετικα αρθρα