ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από EwG για την αξιολόγηση – Υλοποιήθηκαν τα 89 από τα 113 προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2018, 16:52 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2018, 16:17
«Πράσινο» από EwG για την αξιολόγηση – Υλοποιήθηκαν τα 89 από τα 113 προαπαιτούμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα βλέμματα στο Eurogroup

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δόθηκε στην Ελλάδα  κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα, για την εκταμίευση των δόσεων.

Το ύψος της εκταμίευσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 6 και 7 δισ. και να δοθεί σε δόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία μέσα Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας πρόκειται να μελετηθούν τα επόμενα βήματα για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες πάντως, πηγή της ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι η δόση δεν αποκλείεται να εκταμιευθεί σε υποδόσεις, προς τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κατανομή των χρημάτων, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τοκοχρεολυτικών δόσεων, το 1,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι ασφαλείας», που ετοιμάζει η χώρα μας πριν βγει, μετά τον Αύγουστο, στις διεθνείς αγορές χρήματος.